ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia Priștinei de a-și transforma forțele de poliție în forțe militare este regretabilă, consideră Ministerul Afacerilor Externe de la București.

„Ministerul Afacerilor Externe regretă demersurile privind inițierea procesului de tranziție a Forței de Securitate din Kosovo, în pofida mesajelor transmise de NATO și UE. Astfel de demersuri au efecte negative asupra situației din regiunea Balcanilor de Vest și a parcursului euro-atlantic al acesteia. România subliniază rolul KFOR în menținerea unui mediu sigur și stabil în Kosovo. Toate eforturile trebuie concentrate asupra continuării dialogului Belgrad – Priștina și a implementării celor convenite în acest cadru, cu evitarea declarațiilor și inițiativelor care riscă să sporească tensiunile la nivel regional”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Aceeași poziție a fost exprimată și de NATO, prin vocea secretarului Jens Stoltenberg, care a spus că regretă decizia albanezilor din Kosovo.

„NATO susține dezvoltarea Forței de securitate din Kosovo în actualul mandat. După schimbarea mandatului, Consiliul Atlanticului de Nord va trebui să reexamineze nivelul angajării alături de KSF”, a declarat el.

 

Uniunea Europeană a criticat, la rândul său, Kosovo pentru adoptarea unei legi pentru transformarea forței de securitate actuale într-o armată propriu-zisă.

„La fel ca NATO, țările din UE continuă să împărtășească opinia că mandatul KSF (Forța de Securitate din Kosovo – n.r.) ar trebui schimbat numai printr-un proces incluziv și gradual în acord cu Constituția din Kosovo”, a precizat, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al UE pentru afaceri externe.
 
Ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacici, a anunțat vineri că țara sa va cere convocarea de urgență a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, în urma votului Parlamentului de la Pristina.

Potrivit șefului diplomației sârbe, crearea acestei armate „este cea mai directă amenințare la adresa păcii și stabilității în regiune și a sârbilor care trăiesc în Kosovo-Metohia”, precum și o încălcare a Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede că misiunea internațională KFOR, condusă de NATO, este singura autoritate militară în Kosovo.