ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația pentru Monitorizarea Justiției scrie pe siteul propriu despre modul în care legile sunt folosite pentru a aduce foloase unei anumite categorii profesionale sau sociale.

Este vorba despre legea „vânzării terenurilor agricole situate în extravilan”. Iată ce susține Asociația pentru Monitorizarea Justiției:

 „In acest prim articol vom prezenta modul in care casta notarilor a reusit sa aduca beneficii materiale imense prin intermediul unei persoane care este reprezentantul intereselor acestora in Parlament – domnul Bogdan Ciuca, deputat si Presedintele Comisiei juridice a Camerei deputatilor si notar de la terminarea Faculatii de drept si pana in prezent la Biroul Notarial Ciucă și Asociații.


Domnul Ciuca Bogdan este si notar si deputat. Si nu un oarecare deputat, ci presedinte al Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputatilor, acolo pe unde trec toate proiectele de lege inainte de a fi discutate in Camera.

Comisia da in 99% din cazuri ultima forma a proiectului de lege, iar de cele mai multe situatii, proiectul este aprobat fara discutii sau cu discutii extrem de sumare de catre deputati.

De aici, proiectul pleaca spre promulgare la Presedinte iar apoi devine lege prin publicare.

Existe multe Comisii in Parlament, dar nici una nu este atat de importanta ca aceasta Comisie juridica, de disciplina si imunitati.

Ea verifica si modifica orice act normativ, se pronunta asupra tuturor cererilor venite din partea Parchetelor cu privire la deputati, interpreteaza legile si Constitutia. Bineinteles, pe plan intern, pentru nevoia Parlamentului. Sau a membrilor acestuia. Sau a grupurilor de interese pe care ei le reprezinta.

Sa ne intoarcem de exemplu la domnul Ciuca Bogdan.

Notar din 1997, deputat din 2004, Vicepresedinte al Comisiei Juridice din 2008, Presedinte al aceleiasi Comisii din 2012. (http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=72&cam=2&leg=2012&pag=0)

In paralel a absolvit si Colegiul National de Aparare (pepiniera SRI) si a devenit si doctor in stiinte juridice. Pe site-ul Camerei deputatilor nu se mentioneaza cine a fost conducatorul sau de doctorat sau institutia care l-a acordat.

In calitatea sa de Presedinte al Comisiei Juridice si deputat, domnul Ciuca a dus un lobby sustinut in favoarea notarilor, profesia din care face parte.

Lobby este in realitate un eufemism, pentru ca a face lobby inseamna demersuri pe care le face un grup de persoana pentru influentarea adoptarii de care parlament a unei hotarari sau legi (Sursa Dex 2009)

Or, domnul Ciuca fiind chiar in Parlament, nu mai trebuie sa faca lobby.

Face direct legea.

Sa luam un exemplu:

Legea 17/2014 privind vanzarea terenurilor agricole situate in extravilan.

Ce se stie despre acest act normativ? Mai nimic, chiar daca subiectul este adus in discutie in fiecare an electoral.

Domnul Ciuca insa cunoaste mai multe, deorece a contribuit in mod esential la elaborarea sa, datorita dublei sale calitati, de presedinte al Comisiei juridice si de notar.

A putut astfel sa faca niste servicii imense confratilor sai, notarii, si niste deservicii tot atat de mari celor care au dorit sa puna in aplicare legea.

Practic, ce a facut domnul Ciuca, asa cum aratam mai jos, a fost sa instituie pe cai ocolite o noua taxa, o dijma care s-a varsat direct in buzunarul notarilor.

Sa vedem cum s-a nascut acest act normativ:

Guvernul initiaza proiectul viitoarei legi 17/2014.

Proiectul Guvernului este adoptat de Senat in forma propusa de Guvern, fara modificari. 

A se observa forma art.25: "prevederile prezentei legi nu se aplica antecontractelor si pactelor de optiune inscrise in cartea funciara anterior intrarii in vigoare a acesteia”. Nimic anormal, o aplicare corecta a principiului neretroactivitatii legii: raporturilor juridice nascute anterior li se aplica legea in vigoare la momentul acela, respectiv Codul civil.

Proiectul este trimis de la Senat la Camera Deputatilor unde intra in Comisia Juridica, condusa de dl. Ciuca (componenta Comisiei juridice, aici).

Comisia Juridica modifica proiectul aprobat de Senat si adauga la art.25 (devenit art.24) ca antecontractele si pactele de optiune trebuie sa fi fost autentificate la notar anterior intrarii in vigoare a legii.

Doua lucruri de remarcat: (1) prin sintagma "la notar” se restrange la aceasta categorie profesionala operatiunea de autentificare si (2) ca intrarea in vigoare a legii urma sa fie amanata o luna de la publicare, dandu-se astfel timp notarilor sa autentifice antecontractele.

Legea ajunge la Presedinte spre promulgare, care o intoarce inapoi in Parlament pentru anumite precizari, fara importanta din perspectiva prezentului articol.

Senatul face modificarile solicitate  si o trimite Camerei deputatilor, unde ajunge, din nou, la Comisia Juridica condusa de dl Ciuca si care mai face o modificare la proiect, in sensul ca adauga inca un articol, respectiv: "in toate cazurile in care se solicita, in conformitate cu art.1169 Cod civil, pronuntarea unei hotarari care tine loc de vanzare – cumparare, este necesar ca antecontractul sa fie incheiat in forma autentica” (art.5)

Astfel modificat, proiectul pleaca din Comisie la Camera in vederea votului insotit de un raport in care ar fi trebuit sa se mentioneze toate modificarile aduse in Comisie si ratiunea acestora.

Raportul insa, de aceasta data, nu mentioneaza nimic cu privire la art.5 sau la art.24.

In Camera proiectul este supus votului, dupa discutii sumare, un singur deputat, dl Tinel Gheorghe, atragand atentia colegilor sai ca proiectul nu mai arata chiar ca prima data si ca se voteaza altceva decat a fost modificat in Senat.

Deputatul este persiflat insa atat de Presedintele Camerei, dl. Hrebenciuc cat si de colegul acestuia, Vicepresedinte al Comisiei Juridice, dl. Nica Ciprian, care se arata revoltat de faptul ca cineva ar putea sa puna sub semnul indoielii profesionalismul membrilor Comisiei Juridice.

Proiectul este aprobat si promulgat sub denumirea Legea 17/2014 in martie 2014, intrand in vigoare din aprilie 2014.

Urmarea este ca sute de mii de persoane s-au prezentat la notari ca sa incheie antecontracte de vanzare cumparare autentice.

Dupa doar o luna de la intrarea in vigoare, in mai 2014, unul din membrii Comisiei juridice, doamna deputat Gorghiu, depune un proiect de lege prin care modifica legea 17/2014 abrogand sintagma "autentic” de la antecontracte, iar in noiembrie 2014, Curtea Constitutionala declara neconstitutional articolul din lege care prevedea ca antecontractelor autentice nu li se aplica noul act normativ.

Ambele prevederi fusesera introduse in proiect de Comisia juridica, din care facea, bineinteles parte, si doamna Gorghiu.

Aceste modificari nu mai au afectat insa in niciun fel casta notarilor, pentru ca acestia deja profitasera din plin de prevederea care ulterior s-a dovedit a fi neconstitionala si care le permisese sa autentifice sute de mii de acte si sa incaseze sute de mii de euro, totul multumita domnului Ciuca si profesionistilor din Comisia juridica a Camerei deputatilor.

Vom reveni in ce-a doua parte a articolului cu alte exemple de pervertire a procesului legislativ in scopuri proprii”.