ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE a fost puternic contestată de către PSD şi o parte a alianţei care formează guvernul. Gabriel Oprea, vicepremier şi şeful UNPR, a făcut un pas înapoi şi a afirmat că este de acord cu propunerea lui Klaus Iohannis, provocând o ruptură în coaliţia de guvernare.

Se pare că la baza trădării lui Oprea, general în rezervă cu 4 stele în Armata Română, stă un dosar. Ziua Veche scrie că premierul interimar are un dosar la DNA, publicând chiar şi numărul: DOSAR 293/P/2014! Conform sursei citate, se pare că este vorba despre activitatea lui Gabriel Oprea din mandatul său la Ministerul Aparării Naţionale, în perioada ianuarie 2010-mai 2012.

În cele câteva sute de pagini ale dosarului apar nu mai puţin de 11 capete de acuzare pentru Oprea. Majoritatea dintre acestea se referă la numiri abuzive, activări de ofiţeri şi numiri pe funcţii fără concurs sau cu încălcarea dispoziţiilor legale. Apar şi câteva cazuri flagrante de demiteri la ordin, precum înlăturarea generalului maior Ioan Constantin Sîrbu de la conducerea Spitalului Militar din Bucureşti. 

Iată câteva dintre faptele din dosar:

– chemarea şi reîncadrarea unor cadre militare, fără ca instituţiile respective să solicite aceasta.
– infiinţarea de funcţii fără ca cineva să le solicite
– angajarea pe funcţii care nu existau în organigrama spitalelor
– angajarea de persoane care nu mai îndeplineau condiţiile legale de vîrstă
– neîndeplinirea condiţiilor legale referitoare la concursul pe post
– nerespectarea condiţiilor de studii deţinute pentru un anume post

În acest caz este vorba de fapte comise de un fost ministru, deci, în cazul în care DNA vrea să-l pună sub acuzare, avizul de începere a urmăririi penale este dat de preşedintele ţării.