ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bulgaria nu mai consideră oportună crearea unei flote integrate la Marea Neagră, pe motiv că acest pas ar putea stârni o reacție negativă din partea Rusiei, transmite agenția bulgară Novinite, citând poziția exprimată, joi, de premierul Boiko Borisov.

Acesta din urmă a precizat că nici el, nici președintele Rosen Plevneliev, nici ministrul Apărării nu consideră ca fiind o idee bună constituirea unei asemenea forțe. Semnalul vine, însă, la doar o zi după ce șeful Guvernului de la Sofia vorbea despre acest demers în termeni cu totul diferiți: „o nouă inițiativă, pe care o sprijinim, și anume Inițiativa Marină Regională în Marea Neagră”.

Noua perspectivă a Bulgariei asupra ideii promovate de România în ultimele luni, de a crea, sub umbrela NATO, o flotă comună la Marea Neagră, a fost prezentată, joi, de prim-ministrul Boiko Borisov.

Cadrul, potrivit Novinite, un brifieng la care au mai participat șeful statului, Rosen Plevneliev, și ministrul Apărării, Nikolay Nenchev.

Miercuri după-amiaza, în schimb, în cadrul declarației de presă comune susținută cu omologul său român, Klaus Iohannis, președintele bulgar, Rosen Plevneliev, arăta că țara sa susține inițiativa României în bazinul Mării Negre.

„Bulgaria nu numai în cuvinte, ci și în fapte, va sprijini orice efort pentru îmbunătățirea securității în regiune. Este în interesul nostru strategic. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO în România, precum se așteaptă să fie adoptată hotărârea la Varșovia. Ați auzit și ieri poziția Guvernului bulgar prezentată de Ministrul Apărării din Bulgaria, domnul Nenchev, după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu omologul din România. A declarat foarte clar care este poziția Bulgariei. Bulgaria sprijină inițiativa și va participa cu până la 400 de militari pe principiul rotației. Dar nu numai asta, prietenii noștri români au avut o nouă inițiativă, pe care o sprijinim, și anume Inițiativa Marină Regională în Marea Neagră. Este cu scop de apărare, evident, și vom sprijini această nouă inițiativă a României. Bulgaria va demonstra nu numai că stăm ferm în spatele colaborării regionale, dar vom folosi NATO ca platformă. Așa cum a spus domnul Klaus Iohannis, totul depinde de noi și împreună suntem puternici și în stare să facem față la orice provocare. Noi vrem mai multă colaborare și vrem mai multă securitate. De aceea, Bulgaria va sprijini aceste inițiative, inclusiv ca NATO să ia aceste decizii în ceea ce privește Regiunea Mării Negre, care este de o importanță tot mai mare. Împreună putem să contribuim la o abordare efectivă în aceste vremuri grele”, declara, miercuri, președintele Plevneliev (declarația integrală, în comunicatul Președinției României).

Pe de altă parte, consemnează agenția RADOR, în luna februarie, pe fondul unei întâlniri la București, șefii de stat ai Bulgariei și României au solicitat o cooperare mai activă între țările NATO la Marea Neagră și în sud-estul Europei. Potrivit aceleiași surse, din cauza refuzului partenerilor bulgari de a se alătura flotei comune, Ankara a reziliat unilateral acordul cu Sofia de readmisie a refugiaților.

Proiectul flotei la Marea Neagră va figura și pe agenda Summitului NATO de la Varșovia, ce va avea loc în 8 și 9 iulie.