ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, e de părere că atât președintele, cât și premierul ar fi în afara Constituției în problema numirii miniștrilor interimari pe funcțiile rămase vacante după demisia miniștrilor ALDE, informează Mediafax. Zegrean atrage atenția că interimatul unui ministru nu poate fi mai mare de 45 de zile și că, prin refuzul președintelui de a numi miniștrii, s-a creat un conflict juridic de natură constituțională.

„Interimatul unui ministru nu poate fi decât de 45 de zile. De când postul de ministru rămâne vacantat trebuie să fie numit un alt ministru într-o perioadă de maximum 45 de zile, altfel nu mai poate fi numit un alt ministru. La noi lucrurile stau așa: doamna prim-ministru a cerut de mult să numească trei interimari și președintele a refuzat. În urma refuzului președintelui, premierul a atacat la Curtea Constituțională, care a stabilit că este conflict juridic de natură constituțională prin faptul că președintele refuză să numească interimari și l-a obligat pe președinte să numească de îndată miniștri interimari. Când s-a dat decizia, președintele a spus că așteaptă publicarea deciziei, să vadă motivarea Curții, și astăzi președintele spune că este prea târziu, că nu mai poate numi miniștrii pentru că au trecut cele 45 de zile. Nu poți să dai vina pe prim-ministru pentru că nu a cerut la timp, ea a cerut la timp, președintele nu a numit”, a declarat Augustin Zegrean pentru Mediafax.

Acesta a adăugat că dintr-o asemenea situație nu se poate ieși momentan. El este de părere că premierul ar trebui să numească pentru posturile vacante un ministru titular, nu unul interimar, ceea ce nu se poate face decât cerând votul Parlamentului, din cauză că s-a schimbat componența politică a Guvernului. Însă nici această soluție nu pare a avea sorți de izbândă înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură depuse de Opoziție împotriva Guvernului, care va fi citită joi. Până atunci, numirea de noi miniștri în posturile vacante rămâne improbabilă.