Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, e de părere că atât președintele, cât și premierul ar fi în afara Constituției în problema numirii miniștrilor interimari pe funcțiile rămase vacante după demisia miniștrilor ALDE, informează Mediafax. Zegrean atrage atenția că interimatul unui ministru nu poate fi mai mare de 45 de zile și că, prin refuzul președintelui de a numi miniștrii, s-a creat un conflict juridic de natură constituțională.

„Interimatul unui ministru nu poate fi decât de 45 de zile. De când postul de ministru rămâne vacantat trebuie să fie numit un alt ministru într-o perioadă de maximum 45 de zile, altfel nu mai poate fi numit un alt ministru. La noi lucrurile stau așa: doamna prim-ministru a cerut de mult să numească trei interimari și președintele a refuzat. În urma refuzului președintelui, premierul a atacat la Curtea Constituțională, care a stabilit că este conflict juridic de natură constituțională prin faptul că președintele refuză să numească interimari și l-a obligat pe președinte să numească de îndată miniștri interimari. Când s-a dat decizia, președintele a spus că așteaptă publicarea deciziei, să vadă motivarea Curții, și astăzi președintele spune că este prea târziu, că nu mai poate numi miniștrii pentru că au trecut cele 45 de zile. Nu poți să dai vina pe prim-ministru pentru că nu a cerut la timp, ea a cerut la timp, președintele nu a numit”, a declarat Augustin Zegrean pentru Mediafax.

Acesta a adăugat că dintr-o asemenea situație nu se poate ieși momentan. El este de părere că premierul ar trebui să numească pentru posturile vacante un ministru titular, nu unul interimar, ceea ce nu se poate face decât cerând votul Parlamentului, din cauză că s-a schimbat componența politică a Guvernului. Însă nici această soluție nu pare a avea sorți de izbândă înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură depuse de Opoziție împotriva Guvernului, care va fi citită joi. Până atunci, numirea de noi miniștri în posturile vacante rămâne improbabilă.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews