ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Atacurile din interiorul PSD la adresa lui Liviu Dragnea continuă. Într-o postare publicată pe blogul său, Vasile Dâncu, fostul vicepremier din guvernul tehnocrat, a analizat  din punct de vedere sociologic, cum s-a ajuns în România „la proteste sociale care devin știre mondială” și transmite câteva avertismente actualei conduceri a PSD, arătând că majoritățile care sunt conduse de „elite slabe” și se dovedesc „obtuze” se pot „deșira încet”, „își creează dușmani” și „se detonează fără să vrea”. Analiza se încheie cu un avertisment: "Viitorul nu sună bine".

„Majoritățile obtuze pot disprețui dialogul, comunicarea și continuă lupta surdă din timpul care era destinat luptei pentru putere. Când elita majorității caută să domnească și să sugrume, să preseze și să nu se uite la feedbackul social, atunci se formează minorități disperate, care pot erupe în societate, cu sau chiar fără ajutorul unor organizații de interese legitime sau ilegitime. În aceste cazuri, majoritățile obtuze se pot deșira încet, deoarece se pierde pe drum puterea numărului.

Elita majorităților, când există, deoarece putem avea și majorități fără cap, trebuie să treacă mai multe probe complicate. Prima este să oprească gloata câștigătoare să ia întreaga societate ca pradă de război și să devasteze arealul social. A doua este clarviziunea de a înțelege că o victorie în alegeri nu crește nivelul de inteligență și înțelepciunea celor care o compun, iar ceilalți, învinșii – să spunem, nu devin dintr-o dată mai prosti și mai inerți. Când reprezentanții majorității uită de responsabilitatea lor socială și vor să-și servească doar propria armată, pericolul de a pierde repede majoritatea este foarte mare”, adaugă Vasile Dâncu.

Dâncu mai arată că „numai în barbaria trecutului îndepărtat, învingătorul lua totul” și că elita actualei majorități nu ar trebui să uite că „acolo sus, la guvernare” s-a stat în ultimii 10 ani, în medie, doar o jumătate de mandat.

„Nu toți se leagă cu lanțuri de porțile instituțiilor, nu toți sunt dispuși să stea în frigul de februarie prin piețe, dar dacă sunt aduși la disperare, o vor face mai devreme sau mai târziu”, mai avertizează Dâncu.

„Majoritățile inteligente, care practică toleranța și respectul minorității, cele care știu să împartă puterea nu pierd niciodată războiul. Majoritățile obtuze nu au cum să câștige”, arată fostul vicepremier în finalul analizei sale.