ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul declanșat declanșat sub numele de „Cambridge Analytica” a expus nivelul critic la care a ajuns spionarea datelor personale de către giganții Facebook și Google.

Învitat în cadrul unei emisiuni de televiziune, avocatul Dan Chitic, a spus că niciun securist de dinainte de 1989 nu-și putea imagina nivelul la care se va ajunge, în ceea ce privește controlul gândurilor și datelor personale ale oamenilor.

Acesta a mai spus că rețelele sociale au fost folosite pentru a pune la cale „mișcările portocalii, maidanul din Ucraina, așa zisele primăveri arabe, care au avut ca efect extinderea terorismului, crearea statului Islamic”.


„În momentul în care noi accesăm FaceBook, le punem pe tavă toate datele — ceea ce înainte se chinuiau, în mod deosebit, toate serviciile de informații. Cei mai abili securiști ai lui Ceaușescu nu-și puteau imagina nivelul de control al populației”.

Până la urmă, ce este mai simplu, să cumperi tunuri cu apă și bâte, sau să ai o rețea atât de puternică la nivel mondial, prin care să controlezi nu reacțiile populației, ci însăși gândurile?”.

Aici putem aminti mișcările portocalii, maidanul din Ucraina, așa zisele primăveri arabe, care au avut ca efect extinderea terorismului, crearea statului Islamic și așa mai departe”, declară Chitic. "În realitate, noi constatăm că această armă care este mai degrabă țintită în exteriorul SUA, a avut o agendă extrem de coerentă și pertinentă din punct de vedere al Departamentului de Stat”, a spus el la Antena 3.
 
Avocatul a mai spus că arma onlineului este folosită în special în afara Statelor Unite ale Americii, iar efectele se resimt inclusiv în România.

„Am văzut efectele acestei politici a Departamentului de Stat prin această mașinărie incredibilă numită Facebook la alegerile prezidențiale (din 2014 - n.r.), la manifestațiile de stradă cu OG 13 de anul trecut — avem aceste dovezi zi de zi”, a adăugat el.

Chitic nu înțelege de ce achiziționarea rachetelor Patriot are nevoie de reclamă pe facebook, în condițiile în care armamentul ține de resorturile strategice ale unei țări.

„Ultimul lucru în acest spațiu, care nu mai este de mult virtual, ci este extrem de efectiv și de implicat în real, este prezența unor campanii plătite, despre lucruri extrem de sensibile în România.

Eu nu am putut niciodată să înțeleg de ce rachetele Patriot, pe care noi le-am cumpărat — e o discuție întreagă, dacă trebuia sau nu, nici nu mai discutăm asta — de ce au nevoie de campanie pe Facebook. Eu primesc în mod constant o reclamă la rachete Patriot”. E adevărat, poate aș vrea să-mi iau să-mi pun unele în curte, continuă ironic. "E foarte ciudat, de ce rachetele Patriot au nevoie de reclamă?!”. Dar chestiunea nu se oprește aici.

În al doilea rând, nu înțeleg de ce o companie precum Exxon Mobile are nevoie de reclamă? Pot să cumpăr produse Exxon Mobile în România? În mod clar, nu!

Țintele sunt foarte clare și țin de politică externă a SUA și efecte și repercusiuni directe în politica internă a României, asta e chestiunea…”, a declarat Dan MV Chitic.
 
Acesta și-a încheiat pledoaria, susținând că acoperirea și viteza internetului din România sunt nefirești față de alte țări dezvoltate. Acest lucru a fost sesizat în trecut și de fostul candidat democrat la președinția Americii, Bernie Sanders.

„Nu veți găsi nivelul de trafic și acoperirea pe care noi o avem nici măcar în Elveția — Franța și Germania sunt dezastru din punctul ăsta de vedere”.

Nu înțelegeam de ce într-o țară în care încă mergem la toaletă în fundul curții, nu avem autostrăzi, suntem la nivelul anilor 50 din Europa, avem una dintre cele mai puternice rețele de internet din Europa. Acum începem să înțelegem de ce această rețea de internet cu acest instrument extraordinar de puternic, diabolic până la urmă, numit Facebook, are o acoperire atât de mare.

Care ar fi marele interes în privința României? Suntem o țară de interes strategic, și o țară care, iată, nu facem decât să exportăm resurse”, spune avocatul Chitic. "Și avem nevoie de o populație docilă care să accepte această situație”.