ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din 2009 și până în prezent, UDMR a primit peste 28 de milioane de euro, în calitate de gestionar al sprijinului financiar guvernamental destinat maghiarilor. Numai la dezvoltarea comunității maghiare nu au ajuns banii... Cea mai mare parte din această sumă a fost cheltuită exclusiv de UDMR pentru propria funcționare: cheluieli cu personalul, întreținerea sediilor, investiții în imobiliare și mașini, arată o investigație Atlaszo Erdely.

Protocoalele Departamentului pentru Relații Interetnice permit astfel de cheltuieli, dar controlul și verificarea lor sunt mai mult formale.

Din peste 28 de milioane de euro, o mică parte a fost folosită pentru finanțarea diverselor programe comunitare, pentru publicarea de cărți sau pentru susținerea unor structuri mass-media. De restul banilor nu se știe mare lucru.

DRI a transmis, în urma unei solicitări, că nu dispune de resursele tehnice și umane necesare pentru a trimite un volum atât de mare de informații pe cât au fost cerute.
Totuși, în urma studierii mai multor documente chiar la sediul Guvernului, s-a ajuns la câteva concluzii. O parte însemnată a sumei alocate se folosește în scopul întreținerii sediilor organizațiilor UDMR (întreținere, reparații ale clădirilor, cheltuieli lunare). O altă parte consistentă este folosită pentru plătirea personalului. Salariile depășesc salariul mediu pe țară, iar numărul angajaților s-a dublat față de cel din 2008.

De asemenea, UDMR a cheltuit sume considerabile și pe achiziționarea unor mașini de clasă medie și superioară. În plus, au fost cumpărate și câteva imobile scumpe, care servesc acum drept locuințe de serviciu.