ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE Fostul președinte al Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso a declarat, vineri, la Timișoara, că Europa "nu poate primi toți refugiații" și că trebuie întărite granițele externe, apreciind totodată că adevărata criză este în Siria, Libia și Irak.

Jose Manuel Durao Barroso a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara, în cadrul unei ceremonii la care a participat și premierul Dacian Cioloș, potrivit Mediafax.

În discursul său, după primirea titlului universitar, Barroso a vorbit și despre criza refugiaților din Europa.

"Am fost întrebat deseori cum aș fi gestionat criza refugiaților din Europa. Avem o dificultate cu refugiații în Europa, dar adevărata criză e în Siria, în Libia, în Irak. Avem o problemă, dar comparativ cu problema lor nu aș face un schimb. Trebuie să fim realiști, Europa nu poate primi toți refugiații. Trebuie să întărim granițele externe", a spus Barroso.

Criza constituțională din România din 2012 a fost un "moment delicat" din punct de vedere instituțional și politic, a declarat vineri, într-un interviu pentru Agerpres, fostul președinte al Comisiei Europene, care a mai afirmat că a avut "un foarte discret rol de mediere" între fostul președinte Traian Băsescu și fostul prim-ministru Victor Ponta.

"Am considerat că era vorba de o criză constituțională. Apoi Comisia Europeană a trebuit să intervină, să se asigure că toate regulile democrației și principiile statului de drept sunt respectate", a spus fostul oficial european, adăugând că respectiva chestiune "a fost relativ ușor de rezolvat" și că a fost un moment "delicat" din punct de vedere instituțional.

"Dar am vorbit atunci cu președintele (Traian) Băsescu și cu premierul (Victor) Ponta și cred că amândoi au înțeles că interesul meu era să văd că România este stabilă și respectată. Am avut un foarte discret rol de mediere", a recunoscut Barroso.

Jose Manuel Durao Barroso, fostul președinte al Comisiei Europene, a declarat că România este pregătită să devină membră a Spațiului Schengen și că își dorește ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, chiar dacă acum UE "e mai prudentă sau are suspiciuni", anunță Mediafax.


Barroso a spus, într-o conferință de presă la Timișoara, că, deși nu se mai află într-o poziție oficială, crede că România este pregătită să devină o țară membră a Spațiului Schengen, aspect pe care l-a susținut și cât timp a fost președintele Comisiei Europene.

"Au fost în acel moment dubii și am spus atunci că România e mai bine echipată decât alți membri existenți. Nu văd niciun motiv să se schimbe situația de atunci, mi se pare că România trebuie să fie o țară membră Schengen. Cred că va crește securitatea în Europa. Înțeleg că există provocări cu refugiații și atunci Uniunea Europeană e mai prudentă sau are suspiciuni, dar în mod sincer nu vă pot spune clar (dacă România poate deveni membră Schengen - n.r.). Îmi doresc, însă, să se întâmple mai repede", a spus Barroso.

Referindu-se la criza refugiaților, Barroso a afirmat că aceasta reprezintă "o provocare importantă" pentru Europa.

"Este și o criză economică. Ceea ce este în joc nu e doar o problemă economică. Totul s-a întâmplat brusc cu acest flux de migranți. Astfel au apărut probleme legate de xenofobie. Trebuie să avem curajul să explicăm ce se întâmplă. Cei mai mulți refugiați vin aici pentru că sunt în situații disperate. Trebuie să arătăm că suntem umani, pentru că există un război în țara lor și noi trebuie să îi primim. Dacă aș fi un tată sirian, aș face toate eforturile să trăiesc în pace. Le cer europenilor să facă acest exercițiu moral. Acesta este un prim punct, un efort umanitar", a spus Barroso.