ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul şef al statului Traian Băsescu a fost invitat duminică seara la emisiunea Ultimul Cuvânt de pe B1 TV. Cu acest prilej fostul preşedinte a declarat că există aliaţi ce doresc să vadă o Românie slabă şi că atitudinea ambasadorului american, ce a încurajat protestele din stradă, ar trebui taxată.
 
Acesta a mai precizat că un guvern tehnocrat este cea mai mare greşeală şi a criticat oficialii români ce declară în interviuri pentru publicații străine că principala problemă în România este corupția.

”M-a surprins intervenția ambasadorului SUA. Numai nu a spus să rămânem în Piață. Asta au făcut cu Egiptul. A plecat Mubarak și au venit Frații musulmani. E greu de înțeles. 

Pot fi și politici în care aliații vor să te vadă slab, ca să le mănânci din palmă, să te folosească. În timpul meu, nu au îndrăznit să facă astfel de politici", a spus fostul şef al statului.

Traian Băsescu a mai precizat că marea problemă a României nu este corupția, ci faptul că unii ”demagogi” din afară amenință României și, în același timp, se folosesc de românii de valoare.

"Marea problemă e cu acești demagogi care ne spun <<luați refugiați sau vă tăiem fondurile de coeziune!>>. Acești demagogi ne iau mii de doctori, mii de ingineri IT, mii de specialiști în orice alt domeniu. România trebuie să înceapă să se apere. Eu am spus asta de câteva ori în Consiliul European.

Ambasadorii ieșeau să consolideze mesajele mele nu să aibe inițiativă și poate pe urmă să iasă președintele să spune ce a zis ambasadorul. Acum a rămas spațiul gol. Dacă nu joacă politicieni, joacă ambasadorii.

Nu vreau să fiu jignitor, dar să spun: obrăznicia, acțiunea unor ambasadori a unor state de multe ori în ultimele luni e fără mandat de mesaj.

Ambasadorul spune <<stați în stradă să destabilizăm și România că nu ne ajunge Republica Moldova și Ucraina>>. Ar fi trebuit (ca ambasadorul american n.r.) să fie chemat la Ministerul de Externe și atenționat”, a afirmat fostul președinte.

În aceeaşi emisiune, Traian Băsescu a mai spus că un guvern de tehnocrați e un eșec garantat.

”Exclus un guvern de tehnocrați. Ar fi cea mai mare eroare. Cu cine să vorbească tehnocrații în Parlament? Cine îi ascultă? Trebuie să treacă bugete, legi.

Povestea cu tehnocrații nu funcționează nicăieri în Europa. Soluția e pentru țări bananiere, dacă alegi tehnocrați sau generali e tot un drac. 

Un guvern de tehnocrați nu are cum să reziste și nu are cum să îndeplinească obiectivele. Nu poți cere oamenilor din stradă să înțeleagă anumite lucruri”, a mai spus Băsescu.

Totodată, fostul președinte nu este de acord cu faptul că oficialii români declară în interviuri pentru publicații străine că principala problemă în România este corupția. În opinia sa, România a evoluat foarte mult în ceea ce privește lupta anticorupție, iar imaginea țării în exterior nu ar trebui afectată de astfel de mesaje.

”Kovesi are șase ani de procuror general, trei de procuror general DNA. Dacă spui că marea problemă e corupția, unde Dumnezeu ai fost în ăștia nouă ani? 

Am intrat în jocul ambasadorilor și când spune ambasadorul unui stat occidental, eu procuror șef trebuie să fac ca maimuța și să spun că e corupție extraordinară în România?... ”, se întreabă fostul şef al statului.

”S-au făcut progrese mari ( în lupta anticorupție n. r. ). Nu se poate compara România din 2004 cu România din 2014.  Am făcut progrese, avem instituții”, a mai spus Traian Băsescu.