Fostul președinte Traian Băsescu a discutat, joi seara, în cadrul unei emisiuni TV, despre decizia CCR de a respinge inițiativele legislative de modificare a Constituției, declarând că decizia CCR "nu putea fi alta”, deoarece „lupta împotriva corupției nu poate fi purtată cu încălcarea legilor și a Constituției”. 

„Eu am mai spus că nu poți introduce o interdicție de amnistie și grațiere pentru o categorie, corupții, iar de violatori, de exemplu, să spui că pot fi grațiați. Cred că CCR a luat o decizie care nu putea fi alta. Sunt alte mijloace de luptă împotriva corupției, dar nu încălcarea Constituției! Acum discutăm de un demers neconstituțional al președintelui. Românii au venit într-o capcană din dorința de a da frâu liber luptei anticorupție, o dorință legitimă la popor. Oamenii au votat”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV.  

Întrebat dacă Iohannis i-a păcălit pe români, Băsescu a răspuns: „Cu sau fără voia lui, da! Și-a pus în față guriștii de serviciu de tip Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan și, în numele Europei pe care guriștii au pretenția că o respectă, președintele a mers în siajul acestei propagande. Eu știu aparatul tehnic, pentru că nu l-a schimbat Iohannis. Aparatul tehnic al președinției nu putea să-i livreze gogoși lui Iohannis”. 

ActiveNews a informat, joi, despre decizia Curții Constituționale a României de a respinge, ca neconstituționale, propunerile de modificare a Constituției depuse în Parlament de PNL-USR și PSD-ALDE prin care se urmărea introducerea interzicerii grațierii și amnistiei în Legea Supremă.