ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte Traian Băsescu a făcut public astăzi un pasaj dintr-un document al SRI, despre care spune că este marcat „strict secret” și că i-a parvenit în urmă cu câteva luni. Documentul SRI vizează dosarul „Gala Bute”, menționându-se clar rolul acestuia și cum funcționa relația cu sistemul judiciar.

Traian Băsescu a afirmat, în plenul Senatului, că a luat decizia de a face publice informațiile, după ce ieri a apărut în spațiul public răspunsul DNA referitor la implicarea SRI într-un dosar penal. Cel mai probabil, este vorba de dosarul lui Liviu Dragnea.

„Este un document strict secret al UM 0198 București a Serviciului Român de Informații. Un document din data de 9.11.2011, care mi-a parvenit acum câteva luni, și niciodată nu l-aș fi făcut public dacă nu vedeam minciuna din adresa DNA către ICCJ. Nu citesc mult din acest document, vă pot spune că acest document vorbește de oameni care se află într-un dosar penal, oameni care au săvârșit infracțiuni dar despre care DNA-ul nu ne spune mare lucru. Și, pentru a fi concludent în motivul pentru care fac public acest document, o să citesc câteva pasaje din el: «În temeiul dispozițiilor art. 14 din Legea 14/’92 și ale art. 15 din Protocolul de cooperare între Parchetul de pe langă ÎCCJ și SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale și urmare a adresei noastre 003864675 din 24.06.2011, respectiv a planului de cooperare din 13.07.2011, vă comunicăm următoarele...». Ce înțelegem din acest preambul este că protocolul a funcționat din plin și că a existat un plan de cooperare între SRI și DNA”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu în plenul Senatului.

Fostul președinte a mai spus că la finalul documentului se vorbește și despre beneficiarii informațiilor.

„Finalul acestui documentul spune așa: «în conformitate cu dispozițiile art.8 și a art.57 din protocolul de coperare dintre Parchetul de pe lânga ÎCCJ și SRI, pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale, vă adresăm rugămintea ca datele prezentate să fie destinate exclusiv informării procurorului de caz, potrivit principiului necesității de a cunoaște, fără a fi introduse în dosarul cauzei». Acest document marcat «strict secret» ne arată două lucruri: protocolul dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte și SRI a funcționat din plin, s-a întocmit un plan de acțiune cu număr și dată, și, extrem de grav, informațiile care au fost transmise DNA nu au fost destinate și avocatului și inculpaților”, a declarat Băsescu.

Băsescu spune că mecanismul folosit arată cum se ajungea la politicieni.

„Toți cei prinși făcând trafic de influență și încasând sume necuvenite au devenit în dosar denunțători, au primit pedepse cu suspendare, și despre cel denunțat nu se pomenește nici măcar ca urmă numele lui, în această notă. Asta probează, de data aceasta, un sistem: îi prinzi și pe mituitor, și pe cei mituiți, după care, pentru a scăpa, dau un nume de om politic important. Este vorba de un document care vizează «Gala Bute». Vreau să știți că toți cei mentionați în acest document ori au fost disjunși din cauză, ori au devenit denunțători, după ce în fază inițială, au dat și câte 8 declarații în care nu făceau referire la inculpatul din ziua de azi. La a 9-a declarație, au devenit denunțători și au primit un regim privilegiat”, a afirmat senatorul PMP.


„Mă tem că acest document ne arată un mod de lucru atunci când este vorba de eliminarea unor oameni politici incomozi sau pe care sistemul consideră că trebuie să-i elimine”, a spus fostul președinte.

El a precizat că documentul va fi transmis Comisiei de Control SRI, Inspecției Judiciare, ministrului Justiției și președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție.