ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Traian Băsescu continuă să fie un pion important în viața politică a României, iar după exercitarea a zece ani de mandat în fruntea țării a recunoscut că firmele și capitalul românesc autohton sunt eliminate din piață, prin intermediul instituțiilor din domeniul luptei antiocorupție, locul lor fiind luat de companii străine.

Fostul șef al statului nu înțelege de ce companiile românești sunt exterminate ”cu ajutorul” luptei anticorupție, în timp ce firmele din străinătate sunt tratate preferențial, deși și acestea sunt în aceeași situație.  

Traian Băsescu consideră că este cel puțin suspect cum cei care zdrobesc economia si antreprenoriatul românesc sunt ridicați în slăvi, făcând referire indirect la decorațiile primite de anumiți șefi ai instituțiilor.

„Au fost pulverizate toate firmele mari românești, au fost pulverizate de lupta anticorupție, adică în loc să mă judec să recuperez banii, eu pun sechestre pe conturile societății, pe acțiuni, pe fondul de comerț, pe tot, și distrug firma. Am un soi de furie deja, pentru că plecând de la Cotroceni, am intrat în comunitatea de afaceri, de data asta cu mult mai mult timp și ascultându-i. Și deja sunt lucruri care nu sunt în neregulă. Iar stimularea unor acțiuni la rupere pe agenții economici români și tolerarea străinilor, uite-așa îi mângăiem deși nu-s mai buni decât ai noștri în practicile comerciale, nu-s mai sfinți, deja mă îngrijorează. Iar ridicarea în slăvi a celor care zdrobesc pur și simplu economia românească și antreprenoriatul românesc devine pentru mine un semn de întrebare, pentru că îi decorezi pe cei care îți aduc servicii”, a spus Traian Băsescu la B1 TV.

Băsescu, atac la Nițu și Kovesi

Traian Băsescu a criticat-o dur pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, dar pe Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nițu, pentru faptul că au spus în presa din străinătate că marea problemă a României este corupția.

Fostul președinte mai spune că aceste instituții au intrat in jocul ambasadorilor, explicând că atunci când un astfel de reprezentant acuză problema corupției, „procurorul șef și Procurorul General” fac ca „maimuța”:

„La noi dacă Procurorul General dă un interviu în presa spaniolă, dacă procurorul șef DNA dă un interviu în presa spaniolă, marea problemă a României este corupția. Domnule, uitați-vă ce proces este în Italia, la Roma, unde Mafia împreună cu oamenii politici au devalizat pur și simplu bugetul Romei. Ați auzit dumneavoastră vreun procuror italian să spună că marea problemă a Italiei este corupția? Ați auzit-o pe doamna Merkel sau pe Procurorul General al Germaniei spunând că marea problemă a Volkswagen este corupția? Ați auzit pe cineva în SUA la Lehman Brothers, când s-a prăbușit și a declanșat criza bancară, că marea problemă a Americii este corupția din bănci? Doamna Kovesi are 6 ani de Procuror General, 3 ani de procuror șef DNA. Dacă faci declarații că marea problemă a României este corupția, unde Dumnezeu ai fost tu în ăștia 9 ani? Păi ai fost Procuror General al Republicii, deci n-a existat niciun progres? Nu s-a diminuat la nivel înalt, la nivel mediu, nicăieri nu s-a diminuat corupția? Problema este că am intrat în jocul ambasadorilor, și când spune ambasadorul nu știu cărui stat occidental trebuie să fac eu, ca procuror șef sau Procuror General, ca maimuța și să spun ”da, e o corupție extraordinară la noi”. Și eu nu spun că nu este”, a mai spus Băsescu.