ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Costin Borc, vicepremier și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, a declarat, în cadrul Forumului de Investiții România - Elveția, că nu vrea ca România să rămână, în continuare, o destinație low-cost în domeniul forței de muncă, iar investițiile pot merge către foarte multe domenii, cum ar fi turismul și zona de cercetare - dezvoltare - inovație.

"Unul dintre cele mai grele lucruri cu care ne confruntăm azi este lipsa forței de muncă cu calificare. Calitatea forței de muncă lipsește. Unitățile de producție din România sunt unele dintre cele mai perfomante, dar apare lipsa forței de muncă. Nu vreau ca România să rămână, în continuare, o destinație low-cost în domeniul forței de muncă. Vrem să creăm centre de cercetare-inovație, inginerie, centre de excelență. Vreau să atragem investitori, să stimulăm start-up-urile. Deși pe termen lung vom crea terenul propice pentru investiții, un mediu în care stimularea start-upurilor axate pe inovație este important. Sunt multe lucruri unde puteți investi în România, cum ar fi turismul. Turiștii elvețieni sunt interesați de Delta Dunării, de munții României, de turismul rural și cultural. Cred că există potențial mare de investiții în România. Sunt de acord că turismul din România nu funcționează la fel ca în Elveția. Anul trecut, când am fost într-o stațiune de schi din Elveția, a trebuit să merg și la Bruxelles, și am avut nevoie de doar 3 ore și jumătate să ajung în capitala Belgiei, cu patru mijloace publice de transport", a spus Borc.

Oficialul a menționat, totodată, că ministerul pe care îl conduce, alături de Ministerul Finanțelor Publice, au pus la punct două inițiative menite să aducă plus valoare în domeniul educației, prin acordarea de stimulente fiscale.

"Eu și colegul meu Biriș (Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, n.r.) încercăm să stabilim acest cadru fiscal. Este datoria dumneavoastră să vă plângeți de politica fiscală, dar uitându-vă la niște analize comparative veți vedea că lucrurile se îndreaptă într-o direcția bună. Suma rămasă în buzunarul investitorului care face afaceri în România este importantă. În domeniul educației avem două inițiative împreună cu Ministerul Finanțelor. Prima este o schemă de deducere pentru cercetare și dezvoltare. Vrem să creăm această schemă cum s-a făcut acum 15 ani în domeniul IT. În al doilea rând, vrem să stimulăm companiile care vor să investească în domeniul educației. Vorbim despre o responsabilitate corporativă. Vrem să mergem mai departe și să oferim o schemă de stimulente fiscale pentru ca noi companii să investească în domeniul educației. Îmi place să cred că nu vom continua cu ceea ce s-a făcut până acum. Când vorbim despre deduceri fiscale, nu vreau să am un discurs populist, dar spun că aceste două proiecte vor aduce mai mulți bani economiei", a explicat Costin Borc.

Vicepremierul a punctat, de asemenea, că "România este o țară cu o creștere impresionantă la nivel european și că există o piață de 20 de milioane de cetățeni, iar extinderea în regiune să devină un pivot central în rândul țărilor din zonă".

"Un alt element important despre care vreau să vorbesc este să nu luăm lucrurile ușor. Veți vedea că încercăm să corectăm blocajele prin campania anticorupție. Ați văzut că sunt foști miniștri chemați la DNA și este foarte important că aceste foste personalități sunt luate acum la întrebări", a subliniat ministrul Economiei.