ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur, au decis judecătorii de la Curtea de Apel București. Magistrații au respins vineri cererea PNL de anulare a hotărârii de guvern privind organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin. Hotărârea poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
PNL a desfășurat mai multe demersuri astfel încât alegerile locale de anul acesta să se desfășoare în două tururi, și nu într-un singur tur, cum s-a întâmplat din anul 2008 încoace.

 
PNL a depus în 9 martie, la Curtea de Apel București, cererea de anulare a Hotărârii de Guvern care stabilește data alegerilor locale. PNL a recurs la această procedura deoarece hotărârile Guvernului nu pot fi atacate direct la Curtea Constituțională.

Liberalii susțin că organizarea alegerilor într-un singur tur de scrutin va duce la schimbarea a numai 16-17 procente dintre actualii aleși locali, însă organizarea a două tururi de scrutin ar duce la peste 70 la sută de primari noi.

Potrivit HG 51/2016, care a intrat în vigoare în 22 martie, alegerile locale au loc în 5 iunie, pentru primari, consilii locale și consilii județene. 

La alegerile locale din acest an, președintele consiliului județean nu va mai fi ales prin vot direct, ci la fel că înainte de 2008. Astfel, va fi desemnat președinte unul dintre consilierii județeni.