ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 2018, România va trimite în teatrele de operații 1.775 de militari, cu 286 mai mulți față de acest an, a decis Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Astfel, România va trimite anul viitor în teatrele de operații 1.775 de militari, cu 286 mai mulți față de acest an, iar alți 233 de militari se vor afla în țară, cu posibilitatea de a fi dislocați la ordin.

De asemenea, la misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU vor fi trimiși 1.867 de jandarmi și polițiști, cu 340 mai mulți decât în acest an.

Potrivit Administrației Prezidențiale, prima temă analizată și aprobată de către membrii Consiliului a reprezentat-o Planul de întrebuințare a Forțelor Armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2018.

Astfel, s-a stabilit că Ministerul Apărării Naționale va putea participa, în 2018, cu un număr de 1.775 de militari, reprezentând o creștere cu 286 de militari față de acest an, iar aceștia pot fi desfășurați în teatrele de operații, precum și în cadrul misiunilor individuale de observare și monitorizare. Alți 233 de militari se vor afla în țară, cu posibilitatea de a fi dislocați la ordin.

De asemenea, forțele Ministerului Afacerilor Interne puse la dispoziție, în anul 2018, pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU vor fi în număr de 1.867 de jandarmi și polițiști - cu 340 mai mulți decât în anul 2017. Dintre aceștia, 1.018 vor participa la misiuni, iar 849 vor putea fi dislocați la ordin.

„Efortul principal va fi reprezentat, în continuare, de participarea cu forțe și mijloace la misiunea NATO din Afganistan - Resolute Support Mission, concomitent cu menținerea participării la operațiile NATO KFOR și UE ALTHEA din Balcani. Prin participarea la astfel de misiuni, statul român se implică activ în promovarea stabilității și securității regionale și globale, în combaterea terorismului internațional, acționând în conformitate cu Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015-2019”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Tot în ședința de marți a CSAT, membrii Consiliului au fost informați cu privire la stadiul îndeplinirii Planului de acțiune pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Varșovia și a fost analizat și aprobat Raportul privind măsurile adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni instituite pe plan internațional (octombrie 2016 – septembrie 2017).

Consiliul a constatat că instituțiile românești, în perioada de referință, au pus în aplicare sancțiunile adoptate la nivelul Organizației Națiunilor Unite și Uniunii Europene și stabilite la nivel național, prin efectul legii-cadru și al reglementărilor sectoriale.

Consiliul Interinstituțional pentru Implementarea Sancțiunilor Internaționale a organizat în această perioadă mai multe ședințe pentru analiza prevederilor regimurilor de sancțiuni, pornind de la restricții de călătorii și înghețarea de fonduri și resurse economice și continuând cu interzicerea vânzării, furnizării, transferului sau exportului, către statele vizate, a produselor militare și a serviciilor asociate acestora.

Un alt punct de pe ordinea de zi l-a reprezentat analiza și aprobarea Planului Național de Priorități Informative pentru anul 2018, principalul document de planificare a activităților în domeniu.

„Acesta este rezultatul analizei prospective realizate la nivelul structurii analitice a Comunității Naționale de Informații, în cooperare cu factorii prevăzuți de lege să primească informații pentru stabilirea priorităților informative naționale, identificate pe baza evaluării amenințărilor, riscurilor și vulnerabilităților privind securitatea națională, precum și a oportunităților de promovare a intereselor naționale”, precizează Administrația Prezidențială.

De asemenea, Consiliul a analizat și avizat Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea circumstanțelor și procedura specifică aferente etapei 1 a programului esențial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8”.

Prin dotarea Forțelor Terestre cu transportorul blindat pentru trupe 8x8, se asigură o mobilitate sporită și o protecție corespunzătoare personalului îmbarcat, pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiții meteorologice.

Totodată, în ședința CSAT au fost aprobate propunerile de buget pentru anul 2018 ale instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării țării și securității naționale.

Ministerului Apărării Naționale i-a fost alocat 2% din PIB, așa cum s-a convenit prin Acordul politic național privind creșterea finanțării pentru Apărare, buget care permite finanțarea derulării programelor de înzestrare ale Armatei României.

La celelalte instituții cu responsabilități în domeniul apărării țării și securității naționale valorile procentuale ale bugetelor alocate din PIB sunt aproximativ egale cu valorile bugetelor acestor instituții din anul 2017.

În finalul ședinței, Consiliul a analizat și aprobat Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru anul 2018, document care constituie principalul instrument de lucru al Consiliului.

Documentul va putea fi adaptat în funcție de realitățile și prioritățile anului 2018, a adăugat sursa citată.