Într-o postare pe Facebook, la câteva zile după ce baronul de Vrancea, Marian Oprișan, a scandalizat opinia publică prin declaratia sa precum că, ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii, în iunie 1990, a fost ceva normal, Cristian Tudor-Popescu ripostează. 

Mai jos redăm mesajul lui Cristian Tudor Popescu, apărut pe pagina sa de Facebook.

Mineriada – de la Universitate la Ateneu
„La Festivalul Enescu, manifestare culturală de mare anvergură, liderii PSD n-au fost prezenți… O singură dată a apărut Ponta, pentru câteva minute dintr-un concert… E un prost semnal, stimați colegi. Nu poate un partid să aibă forță, dacă nu are alături de el intelectualitatea țării!”. (aplauze)

Așa a cuvântat Ion Iliescu despre Festivalul Enescu, carevasăzică, după ce președintele Dragnea, candidatul nepereche al poporului pesedist, îl sculase de pe scaun ca să-și ceară iertare pentru comunism și mineriadă. O fi omul altceva decât Ceaușescu, o să ziceți, nea Nicu era megaloman, nea Nelu e meloman. Cum vine vorba de bâte și de pumni în cap, îl cuprinde o poftă nebună să asculte Mozart, „Flautul fermecat”.

Nici măcar. Dl Iliescu i-a trimis la Ateneu pe ortacii săi pesediști cam așa cum le-a spus din balcon minerilor, buluciți în Piața Victoriei, în dimineața de 14 iulie 1990: „Mergeți în Piața Universității, pe care vrem s-o reocupați dumneavoastră!”. Universitatea și Ateneul, două zone unde mișună intelectualii și unde, pentru a le cuceri, nu pot lipsi fie masele juste, fie activiștii de partid cu conștiință înaintată.

Nu mai merge cu ranga, ca în `90, stimați colegi. Acum, vă luați nevasta și vă duceți la concert, vă așezați să vă vadă lumea și stați stană, transfigurați, transpirați, cât e nevoie, chiar dacă se cântă Șostakovici, nu râde, Zgonea!, fiți atenți să aplaudați odată cu cei care știu când se termină bucata, și luați niște pătlagină înainte, ca să nu tușiți – ai auzit, Mariane? Cum care Marian? Oprișan, și de ce nu, Vanghelie. E un băiat pornit de jos care vrea să învețe.

Ascultați ce vă spun, după ce trec alături de voi prin Schubert, Brahms și Bartok, intelectualii vor da năvală să se înscrie în PSD. Poftim? Cum de m-au huiduit pe mine niște spectatori la festivitatea de deschidere și au strigat: „La pușcărie!”? Păi, e clar, ăștia nu erau intelectuali.

Interesantă metoda domnului Iliescu de atragere a tovarășilor intelectuali de partea Partidului. Mi se pare și eficientă, doar rezultatul cred că va fi puțin altfel decât crede domnia sa: în scurtă vreme, nu mai calcă nimeni în Ateneu, așa încât liderii PSD vor asculta între ei Corul Deținuților, din „Fidelio”, de Beethoven", este mesajul lui CTP.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews