ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o postare pe Facebook, la câteva zile după ce baronul de Vrancea, Marian Oprișan, a scandalizat opinia publică prin declaratia sa precum că, ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii, în iunie 1990, a fost ceva normal, Cristian Tudor-Popescu ripostează. 

Mai jos redăm mesajul lui Cristian Tudor Popescu, apărut pe pagina sa de Facebook.

Mineriada – de la Universitate la Ateneu
„La Festivalul Enescu, manifestare culturală de mare anvergură, liderii PSD n-au fost prezenți… O singură dată a apărut Ponta, pentru câteva minute dintr-un concert… E un prost semnal, stimați colegi. Nu poate un partid să aibă forță, dacă nu are alături de el intelectualitatea țării!”. (aplauze)

Așa a cuvântat Ion Iliescu despre Festivalul Enescu, carevasăzică, după ce președintele Dragnea, candidatul nepereche al poporului pesedist, îl sculase de pe scaun ca să-și ceară iertare pentru comunism și mineriadă. O fi omul altceva decât Ceaușescu, o să ziceți, nea Nicu era megaloman, nea Nelu e meloman. Cum vine vorba de bâte și de pumni în cap, îl cuprinde o poftă nebună să asculte Mozart, „Flautul fermecat”.

Nici măcar. Dl Iliescu i-a trimis la Ateneu pe ortacii săi pesediști cam așa cum le-a spus din balcon minerilor, buluciți în Piața Victoriei, în dimineața de 14 iulie 1990: „Mergeți în Piața Universității, pe care vrem s-o reocupați dumneavoastră!”. Universitatea și Ateneul, două zone unde mișună intelectualii și unde, pentru a le cuceri, nu pot lipsi fie masele juste, fie activiștii de partid cu conștiință înaintată.

Nu mai merge cu ranga, ca în `90, stimați colegi. Acum, vă luați nevasta și vă duceți la concert, vă așezați să vă vadă lumea și stați stană, transfigurați, transpirați, cât e nevoie, chiar dacă se cântă Șostakovici, nu râde, Zgonea!, fiți atenți să aplaudați odată cu cei care știu când se termină bucata, și luați niște pătlagină înainte, ca să nu tușiți – ai auzit, Mariane? Cum care Marian? Oprișan, și de ce nu, Vanghelie. E un băiat pornit de jos care vrea să învețe.

Ascultați ce vă spun, după ce trec alături de voi prin Schubert, Brahms și Bartok, intelectualii vor da năvală să se înscrie în PSD. Poftim? Cum de m-au huiduit pe mine niște spectatori la festivitatea de deschidere și au strigat: „La pușcărie!”? Păi, e clar, ăștia nu erau intelectuali.

Interesantă metoda domnului Iliescu de atragere a tovarășilor intelectuali de partea Partidului. Mi se pare și eficientă, doar rezultatul cred că va fi puțin altfel decât crede domnia sa: în scurtă vreme, nu mai calcă nimeni în Ateneu, așa încât liderii PSD vor asculta între ei Corul Deținuților, din „Fidelio”, de Beethoven", este mesajul lui CTP.