ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cristian Tudor Popescu are o nouă idee: comentatorul de la Digi 24 consideră că românii care nu au promovat examenul de Bacalaureat nu ar trebui să aibă drept de vot.

Acesta a mai spus că regimul comunist a făcut și lucruri bune.

„Propun ca, odată cu dreptul de vot la 18 ani, fiecare cetățean să mai aibă o obligație: să-și ia bacalaureatul. Dacă nu prezintă bacalaureatul luat, nu e niciun fel de problemă. Rămâne cetățean al acestei țări, cu aceleași drepturi, își poate vedea liniștit de viața lui, beneficiază de ce-i poate oferi statul, dar nu votează, dacă nu are bacalaureatul. De ce? Pentru că este examenul de maturitate. Așa se numea cu niște decenii în urmă. Acest examen certifica – și așa ar trebui făcut și modificat – încât să certifice nu numai cunoștințele de matematică, română, istorie, biologie ale elevului, ci și maturitatea lui. Asta nu înseamnă o negare a votului universal. Nu e nici o negare a egalității. Au toți dreptul să dea bacalaureatul, să învețe. În România, învățământul e garantat de stat, e obligatoriu. Nu eșți în situația de discriminare, în care niște oameni săraci nu pot să-și permită să-și dea copiii la școală. Comuniștii au făcut și niște lucruri bune atunci. Alfabetizarea unei mari părți din populație nu a realizat-o regalitatea, ci comuniștii. Oamenii au egalități de șanse, pot să învețe.
 
Dacă n-ai bani să-ți cumperi o carte, ai BCU, ai bibliotecile în care poți intra fără bani. Își iei un abonament și citești. Nu e  o discriminare dacă ai dreptul să votezi numai după ce ți-ai dat examenul de maturitate. Dacă nu vrei să faci uz de aceste șanse, nu vrei să înveți, să te maturizezi nu înseamnă că te-am discriminat eu! Înseamnă că, din anumite motive, eșți pe cale de a deveni un ins cu probleme cu societatea. (…) Votul nu trebuie să fie universal în acest sens. Trebuie să fie universal în sensul egalității de șanse a tuturor cetățenilor, să poată vota, să aibă toți acces la vot. Dar în această condiție, pe care o poate îndeplini oricine”, a declarat ziaristul la Digi 24.