ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce ministrul de externe al Finlandei a criticat într-o scrisoare acțiunile Guvernului de la București, Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis o replică demnitarului finlandez.

Președintele Senatului consideră că ministrul de externe finlandez nu a fost informat corect asupra evenimentelor din România și a ținut să îi explice faptul că guvernul român a încercat să pună în acord o decizie a CCR cu legile justiției.

„Ministrul de Externe al Finlandei Timo Soini a căzut în capcana dezinformărilor care au fost răspândite în spațiul european cu privire la deciziile Guvernului României. De la înălțimea funcției pe care o ocupă și având în vedere că reprezintă statul finlandez, unul în care respectarea drepturilor cetățenilor, precum și o legislație corectă, reprezintă principii fundamentale, mă așteptam la o reacție mult mai ponderată bazata pe adevaruri si nu pe minciuni. Afirmațiile ministrului finlandez nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în România. Pentru partidul pe care îl conduc, pentru Guvernul din care facem parte, lupta împotriva corupției este un lucru absolut necesar, binevenit în societate. Însă, sunt surprins că un reprezentant al Finlandei, un stat model pentru modul de funcționare al justiției, vine să conteste tocmai dorința unui Guvern de a aplica decizii ale Curtii Constitutionale.

România are o serie de probleme structurale ce țin de funcționarea justiției, lucruri pe care Guvernul a încercat să le îndrepte. Avem cele mai multe procese pierdute la CEDO, supraaaglomerare în închisori și decizii ale CCR cu privire la Codul penal și Codul de procedura penală, care trebuiau obligatoriu puse în aplicare. Din păcate, așa cum este cunoscut, la ora actuală deciziile Curții Constituționale nu sunt transpuse în legislația în vigoare. De asemenea, dl.Timo Soini ar trebui să știe că România detine un record unic cu peste 2000 de dosare de anchetă ale DNA pentru acuzația de abuz în serviciu, lucru nemaiîntâlnit în alt colț al Europei, cu atât mai puțin în Finlanda. Poate cu această ocazie o să afle despre abuzul de putere al unor autorități care reprezintă tot o formă de corupție. La fel de condamnabilă, nu-i așa?

Executivul român a dorit respectarea deciziilor luate de Curtea Constituțională a României, lucru care ar fi fost perfect normal în Finlanda sau în oricare alt stat de drept. Guvernul nu a făcut decât să pună în acord deciziile Curții cu legislația penală, asigurând astfel cadrul funcționării corecte a unor instituții ale statului, în cazul de față DNA, care au comis numeroase abuzuri asupra cetățenilor, încălcând drepturile și libertățile acestora. Fără îndoială că dezinformarea și diverse interese politice, autohtone sau nu, au jucat un rol uriaș în declanșarea crizei pe care România a traversat-o în aceste săptămâni. Și totuși problema va trebui rezolvată. În privința abuzului în serviciu soluția nu este nici dezincriminarea, dar nici recurgerea la stilul și practica anilor de teroare comunistă din anii 50-60, ci alinierea strict la practica țărilor occidentale care au mai multă experiență în acest domeniu.

Am speranța că, în calitatea sa de demnitar al statului finlandez, dl. Soini nu a făcut aceste declarații în scop politic, știut fiind faptul că este liderul unui partid cu valențe naționaliste și populiste.”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe contul său de Facebook.

Timo Soini, ministrul de Externe al Finlandei a scris într-o scrisoare adresată unui reprezentant al românilor din țara nordică, că „acțiunile recente ale guvernului român provoacă o serioasă îngrijorare cu privire la direcția evoluției României".

Ministrul de externe finlandez susține că „este contrar intereselor României faptul că noul guvern a început să facă paăi înapoi și a căutat să dezmembreze legislația referitoare la corupție."

Ministrul de Externe al Finlandei Timo Soini a căzut în capcana dezinformărilor care au fost răspândite în spațiul...

Posted by Calin Popescu Tariceanu on Sunday, February 19, 2017