ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege prin care cresc indemnizațiile pentru creșterea copilului, dar și eliminarea plafonului de 3400 de lei pentru părinții care câștigă mai mult de atât.

 Principala modificare adusă legislației vizează eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului, precum și acordarea indemnizației pe perioada până când copilul împlinește vârsta de doi ani. Astfel dispare și plafonul de 1200 de lei pentru al doilea an de concediu pentru creșterea copilului. Mai exact, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Calculul indemnizației se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată. De asemenea, în situația în care decide să se întoarcă în câmpul muncii, părintele va primi un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din indemnizația minimă stabilită – indemnizația minimă este de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Totodată, nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.

Decizia a fost luată deși guvernul a avut obiecții legate de eliminarea plafonului, precizând că Parlamentul ar trebui să indice sursa de finanțare.

Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Ministerul Muncii nu a fost de acord cu această modificare.

„Ministerul Muncii solicită menținerea plafonului de 3.400 de lei. Nu este pentru că nu avem grijă, ci pentru a evita fraudele și să menținem un echilibru și o egalitate de tratament pentru mamele care lucrează în sectorul privat și mamele care lucrează în sectorul public”, a spunea Ana Costea, ministrul Muncii, în Comisia de muncă din Camera Deputaților.

Premierul Dacian Cioloș a cerut public ca aleșii să spună de unde pot fi luați bani pentru plata fără plafon a indemnizației pentru creșterea copilului.

„Când parlamentul vine cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare, o spune Constituția, e important să spună de unde luăm banii, dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să treacă de 3%,” a spus premierul, duminică.

„În Constituție nu scrie că noi suntem cutie poștală pentru legislația Guvernului nici că Guvernul trebuie să se opună Parlamentului, ci trebuie să colaboreze. Aceasta e o lege foarte bună pentru România. E o lege de protecție socială, e o lege care stimulează natalitatea și demografia”, a fost replica lui Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.