ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a adoptat legea privind combaterea risipei alimentare. Alimentele aproape de expirare vor fi donate către organizațiile care au în grijă persoane provenind din medii nefavorabile

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede combaterea risipei alimentare, prin donarea, de către agenții comerciali, a alimentelor care se apropie de termenul de expirare, nerespectarea prevederilor putând duce la sancțiuni de până la 10.000 de lei.

Alimentele vizate vor fi donate către fundații, ONG-uri, cămine de bătrâni, orfelinate, spitale sau alte instituții care au în grijă persoane provenind din medii vulnerabile. Încălcarea prevederilor acestor legi vor fi sancționate cu amenzi contravenționale cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.

În UE, România ocupă locul al nouălea în topul celor mai risipitoare țări din blocul comunitar. Alte state care fac risipă cu alimente sunt Marea Britanie, Olanda, Germania, Franța, Polonia sau Belgia. La nivel mondial se aruncă anual 1,3 miliarde de tone de alimente, potrivit estimărilor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite. Acest lucru înseamnă că 750 de milioane de dolari se pierd într-un singur an.

În România este oficializată și o Zi națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare, care este marcată, în fiecare an, la 16 octombrie. Această dată coincide cu Ziua mondială a alimentației (World Food Day), declarată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU.