ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a prezentat un raport privind progresele înregistrate în sensul asigurării unei reciprocități depline în materie de vize cu Canada și Statele Unite, în care analizează evoluțiile din ultimele șapte luni, potrivit unui comunicat al Executivului UE.

Documentul arată că recent s-a realizat reciprocitatea deplină în materie de vize cu Canada, după ce aceasta a eliminat obligativitatea vizei pentru cetățenii români și bulgari, începând cu 1 decembrie 2017. Același rezultat a fost obținut deja cu țări precum Australia și Japonia.

În prezent, dintre țările terțe de pe lista UE a statelor ai căror cetățeni sunt exonerați de obligația de a deține viză, SUA rămân singura țară care nu permite accesul fără viză al cetățenilor tuturor statelor membre ale UE.

„Realizarea reciprocității depline în materie de vize cu Canada demonstrează că eforturile noastre diplomatice și dialogul nostru continuu cu această țară dau roade. Împreună cu cele cinci state membre vizate, vom urma aceeași cale în relația cu Statele Unite ale Americii și suntem hotărâți să facem tot ce ne stă în putință pentru ca toți cetățenii UE să beneficieze de dreptul de călătorie fără viză'', a declarat comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos.

La 1 decembrie 2017 s-a realizat reciprocitatea deplină cu Canada după ce aceasta a eliminat obligativitatea de a deține viză pentru toți cetățenii bulgari și români. Decizia Canadei este rodul unor eforturi diplomatice intense și a dialogului continuu la nivel politic și tehnic dintre UE, Canada și cele două state membre în cauză. Ottawa a eliminat deja parțial obligativitatea vizelor pentru unii cetățeni bulgari și români în mai 2017 și s-a angajat să o elimine pe deplin începând cu 1 decembrie 2017.

În privința SUA, în ultimele șapte luni s-au intensificat contactele la nivel politic și tehnic cu Washingtonul. Comisia Europeană coordonează un proces orientat spre rezultate în vederea includerii a cinci state membre ale UE (Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România) în programul de scutire de vize al SUA. Pentru moment, Comisia Europeană nu are în vedere adoptarea unui act delegat care să suspende temporar exonerarea de obligația de a deține viză pentru cetățenii americani, întrucât acest gest ar fi contraproductiv.

Executivul UE va continua dialogul cu SUA și cu cele cinci state membre vizate pentru a obține reciprocitatea deplină în materie de vize. Reuniunea la nivel de înalți funcționari în domeniul justiției și al afacerilor interne din UE și SUA din 27-28 februarie 2018 și reuniunea miniștrilor de justiție și afaceri interne din UE și SUA din luna mai vor oferi ocazii pentru accelerarea în continuare a progreselor. Comisia Europeană le va prezenta Parlamentului European și Consiliului, cel târziu în toamna anului 2018, un raport privind progresele înregistrate cel târziu în toamna anului 2018.