ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zece persoane au rămas pe lista candidaților la alegerile prezidențiale din 2019, dintre care doar șase au fost validate deja de Biroul Electoral Central, celelalte patru fiind încă în așteptare. Alți doi candidați au fost respinși, în timp ce unii au renunțat să se mai înscrie, nereușind să adune numărul minim de semnături, potrivit Digi 24

Duminică la ora 24:00 s-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale. Până luni dimineață, Biroul Electoral Central a validat oficial dosarele a șase candidați, alți patru așteptând o confirmare din partea BEC. 

În total, cei 10 candidați care au adunat semnăturile necesare sunt: 

Klaus Werner Iohannis (PNL), actualul președinte; 

Viorica Vasilica Dăncilă (PSD), premier în exercițiu; 

Dan Barna (USR-PLUS); 

Mircea Diaconu (candidat susținut de ALDE și Pro România); 

Theodor Paleologu (PMP); 

Kelemen Hunor (UDMR); 

Ramona Ioana Bruynssels (PPU); 

Cătălin Ivan (ADN); 

Alexandru Cumpănașu (președinte C.N.M.R., unchiul Alexandrei Măceșanu); 

Viorel Cataramă (inițial respins, dar admis după o contestație la CCR).

Printre cei care s-au înscris în cursă, dar nu au reușit să își valideze candidatura, merită menționați:

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a avut probleme cu semnăturile, considerate trase la xerox.

Liviu Pleșoianu, parlamentar PSD, candidat independent, nu a reușit să adune numărul minim de semnături, cu câteva ore înainte de termenul-limită parvenindu-i câteva zeci de mii de semnături de la „persoane anonime”, care s-au dovedit a fi copii xerox, motiv pentru care a renunțat să-și mai depună dosarul de candidatură la BEC.

Cătălin Berenghi, candidatul „dacilor liberi”, nu a reușit să adune semnăturile necesare.

Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar al orașului Voluntari, a anunțat că ar fi depășit numărul minim de semnături necesare înscrierii, dar că a renunțat să se înscrie, pentru a nu o pune într-o poziție delicată pe soția lui, primar al Capitalei și membru al PSD, partid care are deja un reprezentant înscris în competiția pentru Cotroceni.

Claudiu Crăciun, candidatul partidului Demos, a anunțat că nu a reușit să strângă numărul minim de semnături necesare validării candidaturii, însă a depus cele 13.000 de semnături pe care le colectase, din respect pentru efortul acordat de întreaga echipă de campanie.