Zece persoane au rămas pe lista candidaților la alegerile prezidențiale din 2019, dintre care doar șase au fost validate deja de Biroul Electoral Central, celelalte patru fiind încă în așteptare. Alți doi candidați au fost respinși, în timp ce unii au renunțat să se mai înscrie, nereușind să adune numărul minim de semnături, potrivit Digi 24

Duminică la ora 24:00 s-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale. Până luni dimineață, Biroul Electoral Central a validat oficial dosarele a șase candidați, alți patru așteptând o confirmare din partea BEC. 

În total, cei 10 candidați care au adunat semnăturile necesare sunt: 

Klaus Werner Iohannis (PNL), actualul președinte; 

Viorica Vasilica Dăncilă (PSD), premier în exercițiu; 

Dan Barna (USR-PLUS); 

Mircea Diaconu (candidat susținut de ALDE și Pro România); 

Theodor Paleologu (PMP); 

Kelemen Hunor (UDMR); 

Ramona Ioana Bruynssels (PPU); 

Cătălin Ivan (ADN); 

Alexandru Cumpănașu (președinte C.N.M.R., unchiul Alexandrei Măceșanu); 

Viorel Cataramă (inițial respins, dar admis după o contestație la CCR).

Printre cei care s-au înscris în cursă, dar nu au reușit să își valideze candidatura, merită menționați:

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a avut probleme cu semnăturile, considerate trase la xerox.

Liviu Pleșoianu, parlamentar PSD, candidat independent, nu a reușit să adune numărul minim de semnături, cu câteva ore înainte de termenul-limită parvenindu-i câteva zeci de mii de semnături de la „persoane anonime”, care s-au dovedit a fi copii xerox, motiv pentru care a renunțat să-și mai depună dosarul de candidatură la BEC.

Cătălin Berenghi, candidatul „dacilor liberi”, nu a reușit să adune semnăturile necesare.

Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar al orașului Voluntari, a anunțat că ar fi depășit numărul minim de semnături necesare înscrierii, dar că a renunțat să se înscrie, pentru a nu o pune într-o poziție delicată pe soția lui, primar al Capitalei și membru al PSD, partid care are deja un reprezentant înscris în competiția pentru Cotroceni.

Claudiu Crăciun, candidatul partidului Demos, a anunțat că nu a reușit să strângă numărul minim de semnături necesare validării candidaturii, însă a depus cele 13.000 de semnături pe care le colectase, din respect pentru efortul acordat de întreaga echipă de campanie.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews