ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Candidatul ALDE pentru Primăria Generală, Daniel Barbu, a declarat că nu ar da bani publici pentru Catedrala Națională decât dacă ar ajunge în situația să i se dărâme zidurile, Barbu afirmând că edificiul este o clădire banală, precum Casa Poporului, ce nu va intra în manualele de arhitectură. 

Daniel Barbu afirmă la Radio France International că ideea unei Catedrale Naționale "e veche, e o idee de prestigiu, care este menită să marcheze locul pe care Biserica Ortodoxă îl ocupă în rețeta identitară românească, ăsta a fost proiectul încă din anii '20, există unele urme chiar și în secolul 19 de biserică monumentală. Națiunile mici, să o recunoaștem, au această ambiție, Catedrala Nevski din centrul Sofiei, tot așa o Catedrală a Mântuirii Neamului bulgar, la fel găsim la Belgrad. Românii nu puteau rămâne în afara acestei mentalități de națiune mică, periferică, dar care are o părere despre sine cu totul impunătoare și vrea să cazeze o asemenea părere bună despre sine într-o clădire care să fie monumentală".

Candidatul ALDE crede că viitoarea Catedrală va fi una banală: "Avem acum lângă Casa Poporului perechea ei, adică o clădire mare, care nu va fi monumentală, pentru că monumentalitatea nu-i dată întotdeauna de mărime, ci de geniul arhitectului, de modul în care știe să lucreze cu proporțiile, deci va fi o clădire masivă, lipsită de monumentalitate și banală. De aceea spun că va face o pereche ideală cu Casa Poporului, la rândul ei masivă, dar nemonumentală".

Daniel Barbu spune că dacă ar ajunge primar, nu ar da bani de la bugetul orașului pentru finanțarea Catedralei Naționale: "Cu excepția unei situații de urgență, bine demonstrată, s-ar prăbuși zidurile și ar fi nevoie de o intervenție, dar e o situație absolut ipotetică, nu, nu aș da, pentru că proiectul deja a beneficiat de fonduri publice, proiectul este al Patriarhiei și Patriarhia trebuie să-l ducă până la capăt, ceea ce a și făcut, înțeleg că execuția este la 70%-75%, deci în doi ani probabil Catedrala va fi terminată (...). Din păcate, nu va îmbogăți orașul, nu va intra în manualele de arhitectură".
 
Daniel Barbu nu este la prima declarație controversată. În decembrie 2013, Barbu a declarat că Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA îi sunt alocați prea mulți bani, mai exact jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. La acea vreme în România erau peste 12.000 de bolnavi de SIDA.
 
Barbu a renunțat la religia ortodoxă pentru a trece la cea greco-catolică.