ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Candidatul partidului Dreapta Liberală (D.L.) pentru Președinția României, Viorel Cataramă, este primul politician care se exprimă tranșant pe tema globalizării, asupra căreia clasa politică românească a avut până acum atitudini cvasi-unanim favorabile. În cadrul unui interviu acordat site-ului Monitorul Apărării și Securității, Viorel Cataramă se poziționează critic la adresa acestui curent mondial, despre care afirmă că poate avea efecte nocive pe plan local, deși a părut la un moment dat o idee excelentă, după cum s-a întâmplat și în cazul comunismului, relevă pagina web Inpolitics.ro.
 
Candidatul Dreptei Liberale atrage atenția că partidele din România susțin globalizarea, inclusiv actualul președinte, Klaus Iohannis. În ceea ce-l privește, Viorel Cataramă a declarat că susține statul-națiune, care încurajează producția internă, exporturile și dezvoltarea sectorului privat, arată Monitorulapararii.ro

Întrebat ce instituții ar trebui prioritar consolidate în următorii 5 ani pentru a întări securitatea și apărarea la nivel național, Viorel Cataramă a început prin a vorbi despre contextul luptei mondiale dintre două tabere, cea a susținătorilor globalizării și cea a adepților statului-națiune, atrăgând atenția că de rezultatul acestei „bătălii” depinde foarte mult și strategia de securitate pe plan local.
 
„Cred că ar trebui să pornim discuția noastră de la bătălia teribilă care se dă astăzi pe plan mondial între adepții globalizării și adepții statului-națiune. Este o bătălie teribilă, al cărui final încă nu-l cunoaștem, dar care are implicații directe asupra strategiei de securitate națională a unei țări și, inclusiv, a României. Astăzi, toate forțele politice existente în Parlamentul României susțin, fără rezerve, globalizarea”, a declarat Viorel Cataramă, joi, într-un interviu acordat MAS.

„Globalizarea înseamnă dependența țării din ce în ce mai accentuată de importuri și de împrumuturi externe, blocarea exporturilor și reducerea ponderii sectorului privat în economie. Asta este globalizarea. Iar consecințele globalizării sunt că România va fi din ce în ce mai mult dependentă de decizii luate în afara granițelor, întrucât va avea un grad foarte mare de îndatorare și va fi dependentă într-o mare măsură de produse realizate în alte țări (…) România, ca urmare a susținerii globalizării, are în acest moment câteva probleme majore care afectează toți cetățenii României. Dobânzile la creditele bancare în România sunt cu câteva procente mai mari decât în Europa, întrucât în România se permite și se susține existența cartelurilor bancare, care realizează niște venituri incorecte, prin practicarea unor dobânzi foarte mari. Al doilea lucru sunt prețurile la combustibil, benzină, motorină, gaze naturale și energie electrică. Ele sunt mult mai mari decât media europeană, întrucât România, ca urmare a globalizării, acceptă monopolurile în aceste domenii de activitate. Prin urmare, eu ca adept al statului-națiune susțin că trebuie sparte și destructurate cartelurile bancare, ca să avem dobânzi la media europeană. Trebuie sparte și destructurate monopolurile, ca să avem prețuri corecte la gaz metan, la energie electrică, la benzină și la motorină”, a pledat Viorel Cataramă.

„Eu susțin statul-națiune”, a adăugat acesta.
 
„Eu vin aici și arunc în spațiul public o dezbatere care trebuie să pornească de la o realitate incontestabilă, și anume: Noi suntem parte a bătăliei pentru statul-națiune sau suntem parte a bătăliei pentru globalizare? Astăzi, România, prin toate partidele parlamentare, și începând cu președintele, susține globalizarea fără rezerve. Am explicat care sunt consecințele. Eu susțin statul-națiune, am explicat ce înseamnă stat-națiune. Cred, totuși, că această bătălie pentru statul-națiune dusă de Partidul Republican și de Donald Trump (în SUA -n.r.), de Partidul Conservator din Marea Britanie și de premierul Boris Johnson, este teribilă, dar nu e terminată. Sper din tot sufletul ca adepții statului-națiune să câștige! Asta este o speranță, dar cred că România, din punct de vedere al securității, trebuie să fie pregătită pentru ambele scenarii și să avem un plan pentru fiecare dintre cele două variante”, a declarat Viorel Cataramă.

„Când Karl Marx a ieșit pe piață cu principiile socialismului, ele au părut foarte atrăgătoare pentru o categorie mare de oameni. Aceleași principii atrăgătoare au generat comunismul, o catastrofă inimaginabilă pentru multe țări din lume. Astăzi ideea globalizării, pornită de la Ronald Reagan și Margaret Thatcher, și anume liberalizarea circulației mărfurilor, a forței de muncă a piețelor financiare se transformă pe zi ce trece într-o catastrofă, globalizarea excesivă însemnând de fapt în final, când nu mai avem ce face, că o țară este dependentă de importuri, de împrumuturi și că deciziile se iau, în mare parte, pentru țara respectivă, în afara granițelor țării. Sper ca România să iasă câștigătoare din acest război”, a declarat joi candidatul Dreptei Liberale la Președinția României, pentru Monitorulapararii.ro, citat de Inpolitics.ro.
 
„Programul cu care candidez este un program bazat pe ideea de stat-națiune, bazat pe sectorul privat, exporturi, pe reducerea importurilor și pe creșterea producției interne, atât industriale, cât și agricole, și oferirea de piețe de desfacere pentru cei care produc în România. În același timp, ca să pot să fac acest lucru, trebuie să reduc și să anulez privilegiile aristocrației bugetare, adică a celor care lucrează la stat și care astăzi câștigă de 3-4 ori mai mult decât în sectorul privat, a celor care au avantaje nemeritate, dar care nu muncesc pentru aceste avantaje. Reducerea cu 500 de mii de oameni a celor care lucrează la stat și îndrumarea și oferirea de locuri de muncă în sectorul privat, unde câștigi dacă muncești, nu câștigi dacă nu muncești, va duce la creșterea activității economice. Voi merge cu sprijinirea celor care nu mai pot munci: pensia minimă, 1000 de lei. Sunt două milioane de oameni astăzi în România care au muncit 15-20 de ani și care nu primesc aproape nimic, în condițiile în care unii care muncesc astăzi la stat nu fac nimic și câștigă enorm. Reformarea învățământului și a sănătății, din temelii, și adoptarea acestui program clar și precis privind strategia de relaționare cu vecinii din flancul nord-estic. Astea sunt principalele pe care Consiliul Suprem de Apărare a Țării trebuie să le adopte și trebuie să urmărească, prin toate mijloacele, inclusiv prin organizarea unui referendum, să le implementeze în România”, și-a expus programul de reforme candidatul Dreptei Liberale pentru Președinția României.