Captivi în Conflict, în drum spre linșajul final

Cu siguranță, regizorul egiptean al filmului „Conflict” (2016) nu știa de pilda duhovnicească următoare. Întrebat fiind un gheronda despre cum sa faci când nu-i suporți pe ceilalți, acesta răspunde astfel: dacă ați fi în rai împreună si ați continua să vă urâți, atunci raiul s-ar transforma în iad.
Mă rog, am redat aproximativ, însă ideea era că dacă vrei să testezi cu adevărat cât ai înțeles din porunca iubirii de oameni, deci si de vrăjmași, atunci închide-te într-un lift cu dușmanul tău și apasă pe butonul spre Rai. :) Va fi dur.
Filmul „Conflictul” este despre vremurile tulburate ce au urmat in Egipt după răsturnarea președintelui Morsi, candidatul ales legitim al Frăției Musulmane și debarcat de forțele armate. A urmat o represiune dură a Frăției, însă câteva zile au avut loc proteste anti și pro, fie în sprijinul Armatei, fie în sprijinul Frăției.
Vremuri de ură de moarte între diversele facțiuni rivale. Unde mai pui ca la mijloc mai pica și câte un creștin, în primejdie de ambele părți.
Tot filmul se desfășoară într-o dubă a forțelor de ordine egiptene, care încep să salte diverși oameni din diverse proteste. Așa ajung in dubă membri ai Frăției si susținători ai lor, dar si susținători ai Armatei. Ajung si jurnaliști egipteni cu cetățenie străină, dar si simpli tinerei cu preocupări total apolitice, din întâmplare. Ajung vagabonzi, dar si un cuplu căsătorit. Ajung si copii, un băiat si o fetiță, cu batic si cu lecția islamică învățată pe de rost. Ajunge si un cleric islamic, mai degrabă inocent și pierdut în spațiu/timp, ajunge si un creștin, în uniforma armatei.
Ajunge Egiptul întreg in dubă, mai pe scurt.
Și tot filmul este despre cum reușesc sau nu reușesc acești oameni să devină sau să se păstreze oameni in acel spațiu in care sunt închiși cu dușmanul lor de moarte. Ah, si, intre timp, afara e război civil. Se aruncă cu pietre, se dă cu tunul cu apă, se trage, se moare, se linșează.
Înăuntru, starea tensionată produce numeroase scântei și momente de conflict acut, de violențe fizice. Dar produce și momente de umanitate, de solidaritate, când deținuții se confruntă cu provocările inevitabile unei zile caniculare petrecute într-un cuptor încins si închis, cu absurditatea unor ordine ale gardienilor, cu măcelul de afară.
Nu, nu se produce niciun declic care să transforme în unitate aceste divizări conflictuale acute si cronice totodată. Dar, când te aștepți mai puțin, ies ia iveala situații si istorii de viață care ți-l fac accesibil uman pe celălalt. Să asculți pe cineva cum își povestește viața sau aspirațiile are un efect terapeutic și ți-l descoperă pe celălalt nu doar în ipostaza etichetabilă de „frate musulman” sau de „laic pro-Armată”, ci în ipostaza de om.
Finalul este unul dramatic. Duba, intre timp capturata de un membru al Frăției, ajunge in mijloul unor protestatari. Nici măcar nu știi pentru cine sau împotriva cui. Contează doar că mulțimea e furioasă și crede ca în duba sunt dușmanii. Care? Iar, nu mai contează. Astfel ca, orbiți de laserele vânturate de protestatari, rostogoliți, cei din duba încep sa fie smulși si linșați, unul câte unul. Până când se dezmeticesc ceilalți și reușesc să blocheze ușa, să se baricadeze ...în locul de arest.
Filmul este o metaforă a Egiptului de astăzi, ușor îndulcită și căutând să iasă din tentația demonizării vreunuia din actorii sociali enumerați. Unele accente umane sunt nerealiste, altele sunt puse cu mâna. Dar filmul e bun și nu ajunge să cosmetizeze mai mult decât pune niște probleme. Oricum, mă gândesc ca dacă încăpea subiectul pe mana vreunui regizor român mizerabilisto-minimalist, efectul depresiv și non-răspunsurile si non-întrebările erau garantate.
Daca se gândește cineva că metafora egipteană a filmului „Conflict” ne privește și pe noi, nu se înșală. Nu cumva suntem și noi captivi într-un conflict, închiși în propria țară sau, și mau rău, în propria noastră minte, cu dușmanul, cu celălalt insuportabil, pe care-l urâm atât de mult încât ni se pare onorabil să-l înjurăm. Or, dacă am fi creștini, am ști că „Înaintea focului se arată întâi abur de cuptor și fum; așa înaintea vărsărilor de sânge, întâi înjurăturile” (Ecleziasticul 22, 27).
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

BTI: A venit adevărata nucleară: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute

Psiholog militar Laurențiu Niculescu: Asistăm la destrămarea psihică a unei întregi națiuni. Acest lucru trebuie oprit!

George Simion a plecat de la dezbaterea cu Elena Lasconi, Nicușor Dan și Crin Antonescu: ”Alegerile au fost în noiembrie, acum e un simulacru”. Lasconi a șters pe jos cu Antonescu și Dan: Mi-ar fi rușine să candidez în locul vostru! VIDEO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Politic Teatru / Film
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)