ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul României și-a însușit, în ședința de astăzi, Carta Albă a Apărării 2017, document elaborat de Ministerul Apărării Naționale, în conformitate cu prevederile legale.

Carta reflectă prevederile Programului de Guvernare 2017-2020 și are ca bază de construcție Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015-2019, aprobată de Parlamentul României prin Hotărârea nr. 33/2015.       

Iată comunicatul integraL:

„Carta Albă a Apărării 2017 transpune în mod integrat și unitar viziunea Guvernului asupra apărării naționale, în corelare cu obiectivele stabilite în Strategia națională de apărare a țarii, fiind astfel atinsă o coerență sporită a efortului național de asigurare a securității și apărării.

Conceptual, documentul definește politica de apărare a României pe un orizont de timp de 4 ani, fiind principalul document de planificare la nivel departamental, pe baza căreia se elaborează Strategia Militară și se fundamentează prioritățile în formularea propunerilor de buget ale ministerului.

Prin elaborarea Cartei Albe sunt stabilite: obiectivele politicii de apărare - politica sectorială în domeniul apărării naționale; măsurile și acțiunile avute în vedere pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare; misiunile și cerințele specifice pentru Armata României; principalele direcții de dezvoltare a capabilităților; politicile privind managementul integrat al resurselor pentru apărare; resursele financiare care urmează să fie asigurate pe durata mandatului Guvernului.

La nivelul resurselor, trebuie subliniat că actuala Cartă Albă este primul document de acest tip care are ca determinant principal o alocare bugetară adecvată  - două procente din PIB,  fapt ce constituie o premisă esențială pentru implementarea corespunzătoare a obiectivelor politicii de apărare în integralitatea acestora.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 203/2015 privind planificarea apărării, Carta Albă a Apărării se supune spre aprobare Parlamentului, în termen de cel mult 6 luni de la acordarea încrederii Guvernului, după ce este însușită de Guvern și avizată de CSAT.”