ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Orchestra denigratorilor lui Tudor Gheorghe s-a îmbogățit cu un nou nume: caricaturistul Radu Oltean. Dacă Daniel Funeriu, Vladimir Tismăneanu sau Andrei Caramitru s-au limitat la atacuri prin limbaj, personajul menționat anterior a trecut la nivelul următor: acesta l-a desenat pe Tudor Gheorghe sub forma unui excrement uman, pe care este pictat tricolorul, cu Nicolae Ceaușescu pe fundal.
 

Mesajul este: „Cu tot talentul lui, tot un nostalgic ceaușist. Degeaba”. Unul dintre cei care au dat LIKE postării este redactorul-șef al publicației Pressone, Adrian Mihălțianu. Comentariile la postare abundă în înjurături la adresa artistului de 74 de ani.
 
 
O analiză exhaustivă a spectacolului incriminat de Oltean a fost realizată de Sergiu Ciocârlan și este disponibilă aici. 

Radu Oltean s-a remarcat prin ilustrarea unor albume cu tematică istorică, promovate de editura Humanitas,  ocazie cu care a început să emită tot felul de teorii despre istoria poporului român.

Una dintre acestea este aceea că Transilvania nu ar fi fost „Țară Românească”.  Părerea lui Radu Oltean este susținută de argumente considerate false de către istoricul George Damian. Articolul lui Damian despre pseudoteoriile caricaturistului Radu Oltean este aici.

În plan civil, Radu Oltean s-a remarcat prin activismul feroce pentru cauza #rezist. Pagina sa de facebook, disponibilă aici, abundă cu mesaje de acest gen, unele fiind triviale de-a dreptul. Pe aceeași pagină își găsesc foarte mult loc mesajele împotriva Bisericii Ortodoxe și a valorilor autohtone.
 
Pe blogul său, art-historia, sunt amestecate postări despre istorie, mesaje și colaje anti PSD dar și texte din care putem afla că „moștenirea rurală” a României a pricopsit țara cu „Lipsa de educație/analfabetismul, violența în familie, lipsa igienei și mizeria, viață sexuală dezordonată, credința excesivă în superstiții și pseudo-științe, religiozitate ridicată și prost înțeleasă, resemnarea în fața autorității, conservatorismul excesiv, xenofobia (sursa) și rasismul (sursa), înclinația spre corupție”. 
 
În articolul respectiv, intitulat „România profundă și tradițională”, Radu Oltean scrie că „Romanii se afla pe ultimul loc in Europa in privinta consumului de sapun, detergent si pasta de dinti” dar și că „Românul este mult prea xenofob, naționalist, antisemit (în lipsa evreilor), anti-maghiar (sursă), anti musulman”.