ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În scandalul diplomatic dintre Federația Rusă și statul român pe tema atitudinii Ambasadei Federației Ruse la București față de Familia Regală a României s-a implicat și societatea civilă, prin vocea Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, a unor organizații ale Alianței pentru Centenar și a unor personalități publice, care au lansat apelul Demnitatea și Regalitatea Românească. O atitudine în prag de 1 Decembrie, potrivit blogului Monarhia salvează România.

Semnatarii apelului au solicitat luni, 25 noiembrie, Ambasadei Federației Ruse să ia una, o parte sau toate dintre următoarele măsuri: 

  • retragerea comunicatului de presă din 22 noiembrie 2019;
  • adresarea unor scuze publice la adresa Familiei Regale a României;
  • disocierea E.S. Ambasadorul Rusiei de acel comunicat și, în caz contrar, retragerea acreditării lui diplomatice de către E.S. Președintele României; 
  • acceptarea invitației de a participa la o dezbatere ce va fi organizată de organizatiile noastre, sub egida Alianței pentru Centenar, pe tema relațiilor româno-ruse și româno-sovietice în perioada Vechiului Regat și a Regatului României Mari;

Deși a trecut o săptămână de la publicarea comunicatului de presă, niciuna dintre aceste măsuri nu a fost luată de către Ambasada Federației Ruse la București.

Instituția le-a răspuns solicitanților printr-o clarificare a atitudinii avute față de Casa Regală a României: „Nu este nimic personal, dar din cauza publicării alocuțiunii în mass media am fost nevoiți să lămurim faptele și să expunem poziția oficială a Rusiei. Ca și anterior, Ambasada are atitudinea respectuoasă față de Casa Regală, ținând cont de calitatea sa de a fi una dintre structurile care simbolizează o perioadă îndelungată din istoria României”.

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei și unele organizații ale Alianței pentru Centenar analizează oportunitatea de a desfășura o masă rotundă la care să-l invite pe E.S. Ambasadorul Federației Ruse, care, la finalul unei abordări complexe, să răspundă următoarei întrebări: „În ce grad suveranitatea românească a fost știrbită de ocupația sovietică din 1944 și care sunt urmările acesteia pentru prezentul românesc?”

Decizia organizării mesei rotunde depinde de adresarea de către Ambasada Rusiei a unor scuze publice către M.S. Custodele Coroanei. După publicarea acestora, data și locul dezbaterii vor putea fi propuse de Alianța pentru Centenar, urmând ca o invitație scrisă să fie transmisă Ambasadei Federației Ruse.

Organizațiile care semnează acest apel sunt: Asociația Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei; Asociația Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”; Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni; Asociația Clubului Monarhiștilor Bistrițeni; Asociația Institutul „Frații Golescu” pentru relații cu românii din străinătate; Asociația România Vie; Asociația Neamunit.