În scandalul diplomatic dintre Federația Rusă și statul român pe tema atitudinii Ambasadei Federației Ruse la București față de Familia Regală a României s-a implicat și societatea civilă, prin vocea Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, a unor organizații ale Alianței pentru Centenar și a unor personalități publice, care au lansat apelul Demnitatea și Regalitatea Românească. O atitudine în prag de 1 Decembrie, potrivit blogului Monarhia salvează România.

Semnatarii apelului au solicitat luni, 25 noiembrie, Ambasadei Federației Ruse să ia una, o parte sau toate dintre următoarele măsuri: 

  • retragerea comunicatului de presă din 22 noiembrie 2019;
  • adresarea unor scuze publice la adresa Familiei Regale a României;
  • disocierea E.S. Ambasadorul Rusiei de acel comunicat și, în caz contrar, retragerea acreditării lui diplomatice de către E.S. Președintele României; 
  • acceptarea invitației de a participa la o dezbatere ce va fi organizată de organizatiile noastre, sub egida Alianței pentru Centenar, pe tema relațiilor româno-ruse și româno-sovietice în perioada Vechiului Regat și a Regatului României Mari;

Deși a trecut o săptămână de la publicarea comunicatului de presă, niciuna dintre aceste măsuri nu a fost luată de către Ambasada Federației Ruse la București.

Instituția le-a răspuns solicitanților printr-o clarificare a atitudinii avute față de Casa Regală a României: „Nu este nimic personal, dar din cauza publicării alocuțiunii în mass media am fost nevoiți să lămurim faptele și să expunem poziția oficială a Rusiei. Ca și anterior, Ambasada are atitudinea respectuoasă față de Casa Regală, ținând cont de calitatea sa de a fi una dintre structurile care simbolizează o perioadă îndelungată din istoria României”.

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei și unele organizații ale Alianței pentru Centenar analizează oportunitatea de a desfășura o masă rotundă la care să-l invite pe E.S. Ambasadorul Federației Ruse, care, la finalul unei abordări complexe, să răspundă următoarei întrebări: „În ce grad suveranitatea românească a fost știrbită de ocupația sovietică din 1944 și care sunt urmările acesteia pentru prezentul românesc?”

Decizia organizării mesei rotunde depinde de adresarea de către Ambasada Rusiei a unor scuze publice către M.S. Custodele Coroanei. După publicarea acestora, data și locul dezbaterii vor putea fi propuse de Alianța pentru Centenar, urmând ca o invitație scrisă să fie transmisă Ambasadei Federației Ruse.

Organizațiile care semnează acest apel sunt: Asociația Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei; Asociația Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”; Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni; Asociația Clubului Monarhiștilor Bistrițeni; Asociația Institutul „Frații Golescu” pentru relații cu românii din străinătate; Asociația România Vie; Asociația Neamunit.