ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă de la ora 15:00, în Piața Universității din București a fost programat un protest pentru "apărarea statului de drept". De fapt, mai pe românește, protestul a fost organizat pentru că susținătorii candidatei USB la Primăria Sectorului 1, doamna Clotilde Armand, au considerat că favorita lor a pierdut în mod incorect alegerile pentru postul de primar. 

Deși pe facebook și-au anunțat prezența peste 4.700 de persoane și alte 11.000 s-au arătat interesate, iar evenimentul a fost promovat de ultra-urmăritul jurnalist Moise Guran, numărul celor prezenți realmente a fost mult mai mic.

Aici intervine problema? Câți oameni au fost, de fapt, la protestul din Piața Universității?

La ora 16:00, la o oră DUPĂ ora de start anunțată de către organizatori (unul dintre aceștia fiind Florin Bădiță, omul care organizează Ziua fără pantaloni la Metrou) , agenția Agerpres afirma că "aproximativ 300 de persoane s-au adunat sâmbătă după-amiază, la Piața Universității, pentru a cere renumărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1 al Capitalei". Cam în același timp și-a făcut apariția și Clotilde Armand.

Aceeași cifră era avansată și de Hotnews. Peste doar o oră, însă, Digi24 a dublat numărul participanților.

La 17:20, postul lui Teszari anunța că la protest sunt "circa 600 de persoane". O altă sursă, Evz, anunța la 17:39 că în Piață se află 200-300 de persoane și "oamenii au început să plece".
 
La finalul protestului, Agerpres a decis să nu fie nici prea-prea, nici foarte-foarte și a avansat cifra de 500 de participanți. Se pare că acesta a fost consensul între jurnaliștii prezenți, aceeași cifră fiind avansată și de Pro TV, News.ro sau Mediafax.

Digi 24 a menținut trendul crescător: la ora 19:00 anunța că la proteste au luat parte "aproape 1.000 de bucureșteni au ieșit în stradă pentru a cere renumărarea voturilor din Sectorul 1 al Capitalei. Printre ei, personalități culturale precum Gabriel Liiceanu și Mihai Șora". Nu este clar care sunt criteriile după care s-a făcut numărătoarea: numărul maxim de participanți la un moment dat, numărul celor care s-au perindat prin piață între 15:00 și 19:00, numărul celor care au "stins lumina". Un comentator de pe facebook afirma, pe pagina unuia dintre participanții la eveniment, că în "Piață sunt mai mulți jandarmi decât protestatari".

Se pare că în presa românească, precum și procesul electoral autohton, funcționează încă principiul emis de Iosif Vissarionovici Stalin: Nu contează cine votează(participă), contează cine numără voturile (participanții).