În cadrul summit-ului NATO de la Varșovia, liderii organizației trans-atlantice au luat decizia de a crea o forță militară multi-națională, care să staționeze pe teritoriul României. Această forță, de 5.000 de militari, ar urma să fie plasată sub comandă românească.

Această hotărâre a stârnit un schimb de replici între teologul Bogdan Duca și istoricul George Damian.  Într-o postare de pe blogul propriu, Bogdan Duca susține că era mai bine ca România să-și mărească propriile forțe armate, astfel încât să nu mai fie nevoie de o prezență militară străină pe propriul teritoriu.

"Acum aflăm că România este în pericol de a fi invadată de armata rusă și ca atare este necesară o prezență armată străină de 5000 -6000 de militari, pe teritoriul național.

 
Trecem peste întrebarea firească: dacă mai e nevoie de trupe, de ce să nu permitem armatei române să își mărească efectivele cu încă 6.000 de militari?
Desigur, cu ajutorul unor specialiști din țările NATO, am putea să organizăm în România nu un batalion de o mie de oameni în Dobrogea, ci 5 batalioane, de 5000 de oameni, care să apere țara de orice invadator", a scris el.
 
De cealaltă parte, ziaristul George Damian a răspuns afirmând că România s-a angajat să reducă numărul forțelor convenționale din Europa, semnând  Tratatul privind Forțele Convenționale din Europa. De-asemenea, România face parte dintr-o alianță, iar acest lucru presupune inclusiv exerciții comune ale forțelor armate.
 
"Dar de ce aducem polonezi, bulgari și americani în România în loc să facem o armată mai mare? Simplu, pentru că nu suntem nesimțiți ca alții și respectăm tratatele pe care le-am semnat – respectiv Tratatul privind Forțele Convenționale din Europa. Apoi asta înseamnă NATO – o alianță, punem la comun ce avem. Nu avem de unde să știm pe cine va dori Putin să elibereze data viitoare, așa că facem mici forțe comune pe direcțiile principale de interes. Oamenii se cunosc, fac exerciții comune, învață să lucreze împreună", a scris Damian.
 
ActiveNews vă provoacă să vă spuneți părerea despre acest subiect. Ar trebui ca România să-și extindă și întărească propriile forțe armate sau ar trebui să se bazeze pe aliații din NATO pentru apărare? Votați și trimiteți-ne comentariile voastre la adresa contact@activenews.ro.
Ce ar trebui să facă România pentru a se apăra mai bine, pe termen lung?
Să se bazeze pe propriile forțe armate, pe care ar trebui să le dezvolte
Să se bazeze pe aliații din NATO
Să se baze pe aliații din NATO, dar să investească și în propria Armată
Quiz Maker
 
 
 
 
 
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews