ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cine se lamentează acum, din cauza rezultatelor alegerilor, a dormit sau a fost plecat în concediu la Mallorca în iunie. Foarte puțini votanți își schimbă opțiunea pe ultima sută de metri. Decizia majorității e sedimentată în timp. E o atitudine bazată pe experiențe personale, nivel de înțelegere, grad de percepție. Iar la alegerile locale din vară, electoratul român și-a exprimat foarte clar decizia. 

Cine-și imaginează că Firea a fost votată în București doar pentru șarmul ei, nu știe să intuiască profilul electoratului. România e o societate patriarhală, în care Firea a câștigat electoratul doar pentru că reprezenta PSD-ul. Votul bucureștenilor a fost unul împotriva „guvernului meu”. Nu musai împotriva lui Cioloș, ci împotriva modului în care a fost instalat acest guvern. Cu de-a sila, nesocotind voința maselor. Iar asta a fost taxat. 

După ce ai obținut „guvernul meu”, pe care-l promovezi pe afișele electorale, ca un remember al modului în care a fost instalat, nu le poți cere românilor să dea dovadă de spirit civic, spunându-le că „fiecare vot contează”. Le-ai demonstrat deja că nu contează. Unii vor sta acasă, alții vor vota de-ai naibii, ca să-ți facă în ciudă.

Nu poți câștiga alegerile cu mesaje puerile. Cu un videoclip în care Alinuța convinge un copil rămas singur acasă să-i deschidă ușa. Că altfel îi mănâncă Dragnea sendvișul. Și nici cu imagini în care apare „România” despletită, stând ciuci și spunând că aude voci. Aia poate fi o reclamă la un șampon cu substanțe halucinogene. Dar nu va împinge la vot electoratul unui „partid istoric”. Așa cum nu o va face nici eticheta #ciolofan. 

61,6% dintre românii cu vârsta între 55 și 74 de ani nu au folosit niciodată internetul. La fel, un sfert din populația între 35 și 54 de ani. Ghici, duminică a votat 39,49% din electorat. Iar votul înseamnă o acțiune în lumea reală.

Cei care etichetează acum electoratul cu „bătrâni comunistoizi” și „oameni inculți” nu știu nici să câștige, nici să piardă. E ca și cum Adi Popa ar da vina pe galeria Stelei pentru că echipa a ratat calificarea. Alegerile se joacă între partide.