ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste două treimi din totalul parlamentarilor aleși pe 11 decembrie sunt ingineri, economiști sau avocați, păstrând proporții din Legislativele trecute, dar, printre profesiile noilor senatori și deputați, se află și cea de artist, teolog și coregraf. Mulți parlamentari activează în domeniile în care au pregătire, însă unii s-au declarat șomeri sau casnici.

Dintre cei 465 de noi parlamentari, cei mai mulți sunt ingineri, în număr de 134, urmați de economiști, 101, și de juriști, 90. Procentual, inginerii reprezintă 28% din noul Parlament, economiștii reprezintă 21%, iar juriștii 19%. Procente asemănătoare se regăseau și în mandatele anterioare ale Parlamentului.

În schimb, în 2016 au fost aleși doar 43 de profesori, reprezentând 9% din Parlament, și 27 de medici, reprezentând 6%.

Printre noii parlamentari există și 5 teologi: Bogdan Alin Stoica (minorități), Ben - Oni Ardelean (PNL), Ionuț Vulpescu (PSD) și Gigel Știrbu (PNL). Ultimii 3 au fost parlamentari și în mandatul 2012-2016.

În noul Legislativ au intrat și 3 matematicieni: Nicușor Dan (USR), Varujan Pambuccian (minorități) și Silvia Monica Dinică (USR).

Printre noii parlamentari mai sunt istorici, jurnaliști, politologi, ofițeri de marină, sociologi, precum și un coregraf, un traducător și 3 artiști.

Față de alte legislaturi, în actualul Parlament există un singur mecanic, George Șișcu (PNL). În mandatele trecute, mulți parlamentari erau mecanici, electricieni, mineri sau zugravi reprofilați pe studii economice sau juridice.

În ceea ce privește locurile de muncă ale noilor parlamentari, majoritatea activează în domeniul în care s-au specializat, cum ar fi avocații și economiștii, iar aproape 150 din cei 198 de parlamentari veterani s-au declarat ca senatori sau deputați. Alții au venit în Parlament de la primărie, iar Cristian Ghinea (USR) a notat că este ministru.

Deputatul Toma Florin Petcu (ALDE) s-a declarat casnic, iar Ionela Viorela Dobrică (PSD), Mara Calista (PNL), Ion Marcel Vela (PNL) și Carmen Daniela Dan (PSD) sunt șomeri.


Printre noii parlamentari sunt și 5 pensionari.