ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tensiunea socială din societate pare să fi ajuns, ca niciodată, la cote paroxistice, scrie jurnalistul Marius Ghilezan în România Liberă.

Acesta notează că bătălia se dă între cei care „vor o Românie prosperă, conservatoare, bazată pe tradiții, iar alții, inspirați din spiritul european al indignaților, aruncă peste tot cu napalm”.

Acesta propune șase pași pentru atenuarea tensiunilor din societate, după cum urmează:

„Care ar fi deci ghidul tactic al încheierii războiului româno-român?
Înainte de orice, coaliția de la guvernare ar trebui să supună mai rapid dezbaterii publice proiectele de modificare a legilor siguranței, neschimbate de peste două decenii, pentru retragerea acoperiților din media și din administrație.

În al doilea rând, alegerea unui președinte care ține cu țara.

În al treilea rând, promovarea unor acte normative care să transparentizeze bugetele societății civile, la fel ca în cazul firmelor private sau al administrațiilor publice centrale sau locale.

În al patrulea rând, invitarea la dialog. Din arta războiului – atât de invocată de agitatorii #rezist, se știe că diplomația trebuie jucată până în ultimul moment, menită să reducă tensiunea în societate. 

În al cincilea rând, publicarea tuturor protocoalelor, precum și eliberarea magistraților de presiunile oculte. 

În al șaselea rând, o lege a amnistiei. Întotdeauna după un conflict major se dă o lege care să micșoreze tensiunile. 

Nu în ultimul rând, întărirea partidelor de opoziție, pentru a se putea elibera de constrângerile impuse de serviciile secrete. 

Bătălia trebuie să se dea între partidele politice în Parlament, nu pe stradă”