ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricul Mădălin Hodor, cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), consideră că studenții trecuți în anii ’50 prin experimentul din închisoarea Pitești erau „niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus”, postarea fiind o reacție la declarația colegului său Mihai Demetriade, care a afimat, luni, că „victimele de la Pitești nu au fost chiar victime”.

Cercetătorul CNSAS, Mădălin Hodor, a considerat de cuviință să confirme ipotezele colegului său,  Mihai Demetriade, care într-un interviu pentru Radio France International (RFI) a sugerat că, în cazul terifiantului experiment de la Pitești, „victimele nu sunt chiar victime”.

Și, scrie cercetătorul Mădălin Hodor, într-o postare pe Facebook, despre studenții torturați în închisoarea Pitești că „legionarii ăia drepți și buni erau doar niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus”.

„Astazi, prietenul Mihai Demetriade a postat pe contul de Facebook un interviu al lui despre Pitești. Ei, interviul ăsta, bazat pe cercetările lui de ceva ani, cam da la temelia unuia dintre marile mituri ale carpetei cu Răpirea din Serai din CV-ul marilor istorici anticomuniști ai patriei. Care și-au cam construit niste cariere și au produs niște scrieri de toată jena, nu mai zic și niște filme bune de aruncat la coș.

Evident, și aici prietenii stiu de ce, cel mai tare au sărit de cur în sus trepanații noii drepte, vexați nevoie mare că le strică omul feng shui-iul cum că bunicuții lor mici și verzi au fost victimele sovieticilor. Când colo ce să vezi? Legionarii ăia drepți și buni erau doar niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus. Cu voluptate aș spune.  Mvaiii ce urlete! Cum nu le-a ajuns să îl înjure pe Mihai, au descoperit că suntem prieteni, că susținem USR și alte chestii. Și așa au ajuns și la nasul meu lung. Ca să scutesc banii de investigații vă spun din capul locului că nu sunt evreu, deși aș fi onorat să fiu. Pe de altă parte aș avea sugestia să începeți investigația din altă parte anatomică asimiltată de regulă cu lungimea nasului”, scrie cercetătorul CNSAS, Mădălin Hodor, într-o postare publică pe Facebook.

Într-un interviu, despre care ActiveNews a relatat marți, acordat scriitorului și jurnalistului Wiliam Totok, cercetătorul CNSAS Mihai Demetriade afirmă că victimele au avut un grad de complicitate „mai adâncă și mult mai subtilă” cu fenomenul din închisoarea pitești. Practic, Demetriade reia teza oficială a regimului comunist, cum că pentru acest experiment diabolic, vinovați au fost legionarii, care în perioada respectivă erau în închisori.

Revista 22 a publicat sub semnătura lui Mădălin Hodor un articol în care prof. Ioan -Aurel Pop, președintele Academiei Române, ziaristul Cornel Nistorescu și alții, erau acuzați că ar fi apărut „pe lista colaboratorilor Direcției Securității Statului”. În realitate, la o lectură mai atentă a textului, se putea vedea că Hodor nu folosea nicăieri sintagma de colaborator al Securității, ci „listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225” pentru a-i compromite p pe respectivii.
 
Și asta pentru că academicianul Ioan - Aurel Pop are adeverință de necolaborare cu Securitatea, eliberată chiar de CNSAS incă din 2009, iar Hodor cunoștea foarte bine acest lucru. Pentru încercarea sa de a-i compromite pe cei menționați în articol și pentru că a fost acuzat că a încercat să scoată, prin fraudă, documente din instituție, Hodor a fost suspendat din CNSAS.
 
De asemenea, Mădălin Hodor a știut încă din 2015 despre lista pe care făcut-o publică doar în preajma alegerilor pentru președinția Academiei Române, după cum a reliefat o investigație a Evenimentului Istoric.