ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimii ani, 9 companii, instituții și persoane din România sau cu afaceri puternice în România, au angajat pe teritoriul SUA importante companii de lobby, de avocatură sau comunicare pentru a-și face imagine și a-și promova interesele punctuale în Camera Reprezentanților, Senatul SUA și alte structuri ale administrației americane.

Sorina Matei scrie, citând date oficiale ale Congresului Statelor Unite ale Americii, că cele 9 entități au plătit cel puțin 3,130 milioane de dolari (echivalentul a 2,66 milioane de euro).

Dintre acestea se distinge compania Gabriel Resources LTD, controlată de miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, care a plătit în Congresul SUA activități de lobby de 1,8 milioane dolari pentru promovarea intereselor miniere în România. În plus, societatea de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații a plătit până acum 370.000 de dolari pentru activități de lobby referitoare la „supremația legii” în Congresul SUA, Rompetrol –800.000 de dolari, Grampet SA/Gruia Stoica- 30.000 de dolari și Dan Adamescu, prezentat în Congresul SUA ca "prizonier/deținut politic în România”, a plătit 130.000 de dolari.

O parte dintre aceștia și-au plătit lobby în Congresul SUA înainte de a fi investigați de autoritățile judiciare din România (Gabriel Resources LTD/Beny Steimnetz, Grampet SA/Gruia Stoica) însă alții și-au comandat activitățile de lobby în Congres după ce autoritățile judiciare din România au declanșat investigații penale (Țucă Zbârcea& Asociații/avocat partener Robert Roșu, Rompetrol/ Dinu Patriciu, Dan Adamescu).
 
În același timp, firma contractată de SCL Social (România) ca să ducă la îndeplinire contractul ce a luat ca țintă lupta anticorupție din România- Andreae & Associates a avut până acum câștiguri declarate din lobby în Congresul SUA de 1,25 milioane dolari, iar lobbyistul care a semnat contractul pe România, Charles N. Andreae III, președinte al firmei, a înregistrat de-a lungul timpului încasări din lobby de 1,55 milioane dolari. Charles N. Andreae III a făcut în perioada 2014-2016 lobby în Congres pentru unul dintre cei mai importanți comercianți de tutun din lume, în timp ce președintele SCL România, Petre Imre, a susținut și el oficial că un deceniu a făcut lobby pentru industria tutunului în Washington DC.
 
Rapoartele Congresului SUA arată că și firma de data mining și "psy ops” (operațiuni psihologice) din Londra ce a perfectat contractul pe anticorupția din România - Strategic Communication Laboratories – și-a mai făcut lobby în Congresul american, lucrând însă în trecut pe teritoriul SUA cu o altă firmă de consultanță ce avea clienți inclusiv contractori militari privați britanici.