ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a făcut mai mult de jumătate din numărul de generali de armată decorați de fostul președinte Traian Băsescu cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan, pe perioada celor două mandate. În 10 ani, Băsescu a acordat 15 distincții, în timp ce Iohannis a oferit 9.

 Din momentul preluării mandatului, președintele Klaus Iohannis a acordat nu mai puțin de nouă distincții „Steaua României” în grad de Colan, cea mai înaltă decorație a statului român.Pentru această categorie, numărul de decorații este cel mai mic, de 25.

Guvernatorul Băncii Naționale a României este, în prezent, singurul cetățean român în viață care deține cea mai înaltă distincție a statului. Decorația a mai fost acordată, post-mortem, și fostului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române Părintele Teoctist. Cetățenii străini decorați cu ”Steaua României” în grad de Colan sunt, majoritatea, șefi de state. Astfel, de-a lungul timpului, au primit această înaltă decorație fostul președinte francez Jacques Chirac, fostul președinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, fostul președinte al SUA George W. Bush, președintele Republicii Azerbaijan Ilham Aliyev și Regina Elisabeta a II a.

Traian Băsescu a acordat, în decursul a 10 ani, în cele două mandate ale sale, 15 astfel de decorații. Președintele Klaus Iohannis a dat, la rândul său, în doi ani și jumătate, nouă distincții de acest fel pentru: Pietro Parolin, secretar de stat al Papei Francisc, Anibal Cavaco Silva, președintele Portugaliei, Dalia Grybauskaite, președintele Lituaniei, Sergio Mattarella, președinte al Italiei, Rosen Plevneliev, fost președinte al Bulgariei, Joachim Gauck, fost președinte al Germaniei, Andrzej Duda, președintele Poloniei, Francois Hollande, președintele Franței. fostul președinte moldovean Nicolae Timofti și Andrej Kiska, președintele Slovaciei.

 Și numărul de colonei este proporțional mai mare în administrația condusă de Iohannis. Astfel, dacă Traian Băsescu a decorat cu ”Steaua României” în grad de Ofițer, care este asimilat gradului de colonel, 39 de persone, Klaus Iohannis, a acordat în doi ani și jumătate 15 astfel de decorații. Gradul ”Ofițer” are un total de 1000 de decorații, dintre care 800 pentru civili și 200 pentru militari. 249 de astfel de titluri au fost acordate din 1999 până în prezent. Pe listă se numără președintele Curții de Conturi Nicolae Văcăroiu, fostul ministru al Externelor Cristian Diaconescu, fostul șef al Serviciului de Informații Externe Mihai Răzvan Ungureanu, dar și 80 de oficiali străini.

Klaus Iohannis i-a decorat cu acest Ordin pe actorul Florin Piersic și în 2017 pe politicianul Mircea Ionescu-Quintus.

În ceea ce privește decorațiile din categoriile Comandor, Mare Ofițer și Mare Stea, lucrurile stau exact invers. În total, pentru aceste trei categorii, Traian Băsescu a dat 171 de decorații, în timp ce Klaus Iohannis doar 17.

Pentru gradul de Cavaler, Traian Băsescu a acordat 91 de decorații în cele două mandate, iar Klaus Iohannis a decorat 31 de persoane în cei doi ani și jumătate.

În total, pot fi acordate 3.650 de decorații din Ordinul Național ”Steaua României”, iar locurile sunt însă vacantate prin deces sau prin avansarea la un alt grad.

Pentru gradul ”Cavaler” sunt alocate 2.000, dintre care 1.600 pentru civili și 400 pentru militari. Mai bine de un sfert dintre decorațiile din această categorie, adică 578, au fost deja atribuite. Pe lista cavalerilor se află, între alții, actrița Stela Popescu, antrenorul de fotbal Mircea Lucescu, regizorul Cristian Mungiu,ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, dar și nume grele din justiție, precum șefa DNA Laura Codruța Kovesi, ministrul Justiției Tudorel Toader și fostul președinte al Curții Constituționale a României Augustin Zegrean.

Pe aceeași listă se află și președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a fost decorat cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler pe vremea când era primar al Sibiului, în 2007, de fostul președinte Traian Băsescu.

Devenit președinte, Iohannis i-a făcut cavaleri pe fostul său consilier, Dan Mihalche, actual ambasador în Marea Britanie, pe istoricul Neagu Djuvara sau, anul acesta, pe Cristian Țopescu și Ion Caramitru

Pentru categoria „Comandor”, 400, dintre care 320 pentru civili și 80 pentru militari. Până în prezent, 189 de persoane au primit această decorație, printre care șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale Marcel Opriș, directorul SPP Lucian Pahonțu, afaceristul Ion Țiriac și fostul șef SRI George Maior.

Iohannis l-a adus în această categorie și pe Ilie Năstase.

Gradul „Mare ofițer” are un total de 150 de decorații, 120 fiind pentru civili și 30 pentru militari. Între cei care au primit această decorație se numără generalul Dumitru Prunariu, medicul Șerban Brădișteanu, fostul director SRI Costin Georgescu, antrenorii echipei feminine de gimnastică Octavian Bellu și Mariana Bitang și fostul secretar de stat american Colin Powell. Iohannis a dat șapte decorații de acest fel.

Ordinul Național „Steaua României” în grad de „Mare Cruce” are la dispoziție 60 pentru civili și 15 pentru militari. Această decorație a statului roman a fost primită, între alții, de actorul Radu Beligan, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Părintele Daniel, fostul premier Adrian Năstase, fostul premier italian Silvio Berlusconi, fostul secretar general NATO Anders Fogh Rasmussen. Cel mai recent, în această categorie a intrat și prințul Charles de Wales, cu ocazia vizitei oficiale în România din luna martie.

„Decorațiile au caracter simbolic. În Legea nr. 29/2000 privind Sistemul Național de Decorații al României, republicată, nu sunt prevăzute drepturi materiale pentru cei decorați. Membrii români ai ordinelor naționale „Steaua României”, „Serviciul Credincios” și „Pentru Merit” primesc onoruri militare în cadrul ceremoniei de înmormântare/incinerare. În Capitolul IX al actului normativ amintit sunt prevăzute și alte drepturi, acestea având îndeosebi caracter protocolar”, precizează Administrația Prezidențială, conform Mediafax.

Cavalerii ordinelor sunt invitați să participe la manifestațiile publice prilejuite de Ziua Națională a României sau la diverse alte aniversări și comemorări, asigurându-li-se de către organizatori locuri de onoare. Prefecturile și primăriile trebuie să aibă în vedere invitarea cu precădere a persoanelor decorate, domiciliate în raza lor de competență, la diverse manifestări comemorative, culturale, științifice sau sportive, pe care le organizează cu diferite ocazii.

Cavalerii Mari Ofițeri, Mari Cruci și Colan ai Ordinului Steaua României și cavalerii Mari Cruci ai ordinelor Serviciul Credincios și Pentru Merit sunt invitați, prin grija Cancelariei Ordinelor, la recepțiile oferite de Președintele României cu ocazia Zilei Naționale a României și a Anului Nou. De asemenea, pot fi invitați să participe și la alte recepții sau manifestări organizate de Administrația prezidențială și de Parlament.

Cavalerii ordinelor naționale beneficiază și de un loc special pentru înmormântare, gratuit, în localitatea în care își au reședința. Costul parcelelor respective va fi suportat din bugetele primăriilor, iar locurile de veci vor fi puse la dispoziția moștenitorilor. Iar cu ocazia unor sărbători naționale și religioase, autoritățile locale organizează ceremonii la mormintele cavalerilor.

Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în urma condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate sau pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor ordinului. Judecarea faptelor ”dezonorante” se face de către un consiliu de onoare, constituit pentru fiecare ordin în parte.

În luna martie a anului trecut, președintele Klaus Iohannis, a semnat un decret de retragere a decorației europarlamentarului Laszlo Tokes, declarând la acel moment că cel care primește o astfel de distincție trebuie să respecte Constituția României.
În luna martie a acestui an, președintele i-a retras decorația fostului director CFR Mihai Necolaiciuc, pe care acesta o dobândise pe vremea președintelui Ion Iliescu, după ce acesta a fost condamnat definitiv cu executare în luna noiembrie a anului trecut.

Fiecare decorație în parte este însă echivalentul unui grad militar, astfel:

Ordinul Steaua României:
— gradul de Cavaler al ordinului este asimilat gradului de căpitan
— gradul de Ofițer al ordinului este asimilat gradului de colonel
— gradul de Comandor al ordinului este asimilat gradului de general de brigadă, general de flotilă aeriană sau contraamiral
— gradul de Mare Ofițer al ordinului este asimilat gradului de general de divizie, general de divizie aeriană sau viceamiral
— gradul de Mare Cruce al ordinului este asimilat gradului de general de corp de armată, general comandor de aviație sauviceamiral comandor
— gradul de Colan al ordinului este asimilat gradului de general de armată, general inspector de aviație sau amiral

Ordinul Serviciul Credincios:
— gradul de Cavaler al ordinului este asimilat gradului de locotenent
— gradul de Ofițer al ordinului este asimilat gradului de căpitan
— gradul de Comandor al ordinului este asimilat gradului de colonel.
— gradul de Mare Ofițer al ordinului este asimilat gradului de general de brigadă, general de flotilă aeriană sau contraamiral
— gradul de Mare Cruce al ordinului este asimilat gradului de general de divizie, general de divizie aeriană sau viceamiral

Ordinul Pentru Merit:
— gradul de Cavaler al ordinului este asimilat gradului de sublocotenent
— gradul de Ofițer al ordinului este asimilat gradului de căpitan
— gradul de Comandor al ordinului este asimilat gradului de maior
— gradul de Mare Ofițer al ordinului este asimilat gradului de colonel
— gradul de Mare Cruce al ordinului este asimilat gradului de general de brigadă, general de flotilă aeriană sau contraamiral

„Propunerile pentru decorare cu ordine naționale trebuie să fie temeinic motivate, iar esența acestor motivații se va înscrie în brevetele care însoțesc însemnele”, precizează textul Legii 29/2000 privind sistemul național de decorații al României. Totodată, legea spune că ” cetățenii străini nu sunt supuși regulilor de acordare stabilite pentru cetățenii români”.

Propunerile de decorare se fac de către președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților, pentru Președintele României, prim-ministru, senatori și deputați. Președintele României poate să confere decorații și din propria inițiativă, în proporție de 1% din numărul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau clasă a fiecărei decorații, cu excepția gradelor de Mare Ofițer, Mare Cruce și Colan, se mai arată în textul legii.

Cel mai frecvent sunt acordate decorații din Ordinul Național ”Steaua României”.

Ce legi vor fi modificate pentru a rezolva problema interceptărilor în dosarele de urmărire penală. CSAT a avizat OUG privind interceptările. Iohannis: Va reprezenta o soluție, fie și temporară