ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoria Sectorului 5 a admis o plângere a fostului magistrat Corneliu Turianu care l-a acuzat pe consilierul prezidențial Andrei Muraru de șantaj. Acesta este unul dintre cei mai influenți consilieri ai lui Klaus Iohannis.

Judecătorii au admis plângerea lui Turianu față de ordonanța de clasare dată de procurori în acest caz și au decis să retrimită cauza la Parchet în vederea completării urmăririi penale. În acest dosar sunt vizați și Andrei Muraru, și Alexandru Muraru, fratele său, care este vicepreședinte al PNL Iași, sub acuzația de șantaj și folosire de informații ce nu sunt destinate publicării ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

„În baza art. 341 alin. 6 lit. b c.p.p. admite plângerea formulată de petentul Turianu Cornel în contradictoriu cu intimații Muraru Dan Andrei și Muraru Iulian Alexandru împotriva ordonanței nr. 11501/P/2012 din 08.06.2016 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 și a ordonanței nr. 232/II-2/2016 din 07.07.2016 a Prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5, pe care le desființează. Trimite cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale cu privire la infracțiunile prev. de art. 207 c.p rap. la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 și art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000. În baza art. 275 alin. 3 c.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în camera de consiliu, azi 05.10.2016”, este decizia judecătorilor.

Consilierul lui Iohannis a publicat pe Facebook propria variantă.

"Informația vehiculată astăzi în mass-media potrivit careia aș fi acuzat într-un dosar penal este complet falsă. Nu am nicio calitate în niciun dosar penal, nici de suspect, nici de învinuit. Este vorba despre o cercetare ”in rem”, deschisă ca urmare a plângerilor repetate depuse de un individ de câțiva ani de zile, pentru care Parchetul a constatat în două rânduri că nu există nicio faptă penală", a scris Muraru pe Facebook.

Corneliu Turianu a reclamat că a a fost șantajat de Andrei Muraru să demisioneze din Colegiul CNSAS. „MURARU DAN-ANDREI este cel care a săvârșit infracțiunea de șantaj prevăzută și pedepsită de art.207 alin.(1) si (2) n.c.p., urmărind ca prin amenințarea subsemnatului cu darea în vileag a unei fapte imaginare, compromițătoare pentru mine, pretins existentă în dosarul meu profesional sustras de fratele său geamăn MURARU ALEXANDRU-IULIAN, să mă constrângă să demisionez din Colegiul CNSAS în favoarea numirii pe aceeași funcție a fratelui său geamăn (prin intermediul P.N.L., ai căror membrii sunt ambii frați gemeni, precum și ministrul Chiuariu).

Astfel, actele respective au fost comentate inițial de MURARU DAN-ANDREI în articolul „Simularea purificării. Lustrație și iluzie” din ziarul Observatorul Cultural.

De asemenea, anterior primului termen de judecată, aceste documente au fost prezentate și comentate de către MURARU ANDREI-DAN într-o emisiune de știri pe postul național de televiziune.

MURARU ANDREI-DAN a fost cel care a depus la instanța civilă acte din dosarul meu profesional, sustras în întregime de fratele său geamăn. Precizez că accesul la aceste dosare profesionale, care conțin documente cu protecție de secretizare, este permis titularilor în temeiul dispozițiilor art. 42 alin. 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. În acest sens, prin Sentința civilă nr. 2850/28.10.2008, Curtea de Apel București a statuat că aceste dosare care consemnează evoluția profesională a unui magistrat nu reprezintă informații de interes public, ci conțin date personale, confidențiale, consfințite ca atare de dispozițiile legale cu caracter special cuprinse în statutul judecătorilor și procurorilor.”

Menționez că nici până în ziua de azi dosarul nu este recuperat, iar eu nu îl pot consulta spre a verifica autenticitatea actelor folosite de MURARU DAN-ANDREI pentru șantaj comparativ cu originalele aflate în dosarul profesional.

Concret, Secția 17 Poliție a stabilit că „în registru apare mențiunea că dosarele în cauză (17 dosare profesionale-n.n.) au fost scoase din arhivă la data de 17.10.2007 și înaintate consilierului MURARU ALEXANDRU…” „acestea au fost solicitate telefonic de către consilierul ministrului MURARU ALEXANDRU, i-au fost puse la dispoziție de către M.V.” „Deși i-a solicitat să semneze în registru pentru primirea acestora, acesta i-a spus că nu are timp însă dosarele îi vor fi returnate imediat după ce vor fi consultate de către ministru” (Tudor Chiuariu-n.n.); „până la această dată dosarele nefiindu-i restituite de către MURARU ALEXANDRU”, a afirmat Turianu.