ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Dacian Cioloș transmite, într-un mesaj cu prilejul Zilei Europei, "La mulți ani" românilor și familiei europene, precizând, totodată, că susține în continuare un rol proactiv al României în UE, pentru a face față noilor provocări și evoluții din regiune și din întreaga lume.

 "Anul acesta, marcăm Ziua Europei pentru a 10-a oară ca stat membru al Uniunii Europene. În mai 2007, când participam pentru prima dată ca cetățeni europeni la sărbătoarea comună a națiunilor UE, așteptările noastre ca nou veniți în acest proiect de cooperare economică și politică erau pe măsura eforturilor depuse ani de zile de România pentru a deveni membră a Uniunii, dar și pe măsura angajamentelor asumate față de partenerii noștri europeni. Acum, ne pregătim pentru a prelua, în cel de-al doilea semestru al anului 2019, președinția Consiliului Uniunii Europene. Vrem să facem acest lucru cu toată maturitatea și responsabilitatea, pentru consolidarea proiectului european, a valorilor și principiilor sale fundamentale, iar Guvernul pe care îl conduc are deja în vedere o pregătire serioasă, la nivel instituțional, tehnic și logistic, pentru asigurarea unui mandat de succes al României la președinția Consiliului Uniunii. De aceea, susțin în continuare un rol proactiv al României în UE, pentru a face față noilor provocări și evoluții din regiune și din întreaga lume", spune Dacian Cioloș, într-un mesaj transmis cu prilejul zilei de 9 mai — Ziua Europei, Ziua Independenței de Stat a României și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al doilea Război Mondial.

Prim-ministrul arată că, pe 9 mai, este marcată și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii, precizând că nu trebuie uitat ce au însemnat și ce suferințe au adus perioadele de conflict la nivel global.

"Marcăm, tot astăzi, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii. Acum, poate, mai mult ca oricând în ultimele decenii, nu trebuie să uităm ce au însemnat și ce suferințe au adus perioadele de conflict la nivel global, dar și la nivel de individ. Amenințările la adresa securității au căpătat între timp forme care, din păcate, lovesc în oameni nevinovați și neimplicați. În fața unor astfel de amenințări soluțiile pot fi găsite prin identificarea cauzelor, dialog și cooperare la nivel național, european și internațional", afirmă Dacian Cioloș.

Premierul precizează că ziua de 9 mai are o semnificație specială și pentru români.

"Pentru noi, românii, ziua de 9 mai are și altă semnificație specială: marcăm Ziua Independenței de Stat a României. Se împlinesc 134 de ani de când, în 1877, Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de Externe, spunea în fața deputaților țării: 'Suntem o națiune liberă și independentă!', discurs urmat de adoptarea rezoluției prin care a fost proclamată independența. Respect și recunoștință înaintașilor noștri, care ne-au lăsat moștenire România independentă! La mulți ani, Europa, la mulți ani, români, la mulți ani, familie europeană!", mai afirmă Dacian Cioloș.