ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Dacian Cioloș a declarat,referitor la bilanțul celor șase luni de guvernare, că, dacă s-ar raporta la propriile așteptări, ar acorda Guvernului său nota 7, cu "indulgență", adăugând însă că Executivul a început să fie supus mitralierei din toate părțile, odată cu apropierea alegerilor.

 "Trebuie să existe o raportare, dacă m-aș raporta la așteptările mele, aș spune, cu indulgență un 7", a declarat premierul, întrebat la Realitatea Tv, ce notă ar acorda Cabinetului său la șase luni de mandat.

Dacian Cioloș a mai spus că cele șase luni au fost "interesante, dar mai grele" decât credea la preluarea mandatului, "pentru că așteptarea din partea oamenilor a fost mult mai mare" decât a anticipat.

De asemenea, premierul a spus că, dacă la început a avut o relație normală cu partidele, apropierea campaniei electorale pentru alegerile locale a dus la o "tensionare" a relației. "Am fost supuși mitralierei din toate părțile", a spus premierul, adăugând că unii au făcut din Executiv o țintă, atacându-l pentru lucruri care veneau din guvernările anterioare.

 Cioloș a mai susținut că, în acest context, Guvernul său a reușit să mențină echilibrul și stabilitatea, într-un context regional dificil.

Premierul Dacian Cioloș s-a arătat mulțumit de ministrul Justiției, Raluca Prună, care a gestionat foarte bine problema interceptărilor, a numirii procurorilor, și și-a asumat "o situație foarte delicată, Justiția, care este pusă sub presiune", dar și de ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

Premierul a spus că pentru el Raluca Prună nu este "o surpriză" pentru că o știe de mai mulți ani și știa "ce poate".

"Mă bucură în primul rând faptul că și-a asumat cu curaj o poziție și o situație foarte delicată, Justiția, care este, și o vedem din nou, pusă sub presiune inclusiv în Parlament, un ministru al Justiției care trebuie să fie echilibrat, dar care trebuie să apere ferm statul de drept și instituțiile care au un rol în buna funcționare a Justiției. Din punctul meu de vedere a gestionat foarte bine chestiunea Curții Constituționale în privința interceptărilor plus recrutarea și numirea procurorului general și al procurorului-șef de la DNA care s-au petrecut fără scandaluri și fără dispute, fără contestații. O știam ca bună profesionistă și cred că a învățat foarte repede să-și asume și responsabilitatea de minsitru care nu este ușoară pentru un om care a lucrat la nivel tehnic", a spus Cioloș la Realitatea TV.

Pe de altă parte, el a apreciat că ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, după două luni de adaptare, a început "structurat să livreze".

"Cristiana Pașca a fost foarte atacată la început și i s-au pus în cârcă foarte multe lucruri care au fost lăsate de izbeliște dinainte după care a fost acuzată ea că sunt anumite lucruri care nu se întâmplă. Ea a venit din exterior și i-au trebuit câteva săptămâni, vreo două luni, ca să înțeleagă un pic cum stau lucrurile, după care, din punctul meu de vedere, a început în mod structurat să livreze, a comunicat mai puțin și mai puțin bine la început, dar cred că în ultima perioada a început să recupereze și din acest punct de vedere", a spus premierul.

Dacian Cioloș a adăugat că la Ministerul Mediului se întâmplă "multe lucruri pozitive" și a enumerat programele Rabla și Rabla Plus, Casa Verde, Parcul Văcărești, precum și elaborarea de alte acte normative pentru utilizarea fondului de mediu.

Premierul a amintit că în prezent Cristina Pașca Palmer trebuie să rezolve problemele cu comercializarea masei lemnoase, a legislației rămasă neclară din anii trecuți, să recruteze un nou management la Romsilva și să constituie o agenție pentru gestionarea ariilor protejate.

Premierul Dacian Cioloș a afirmat că a fost mai puțin mulțumit de modul în care ministrul Educației, Adrian Curaj, a tratat chestiunea plagiatelor, doctoratelor și a școlilor doctorale, el anunțând totodată că așteaptă să vadă rezultatele aplicării legislației și apoi îi "va judeca" activitatea.

Șeful Executivului a făcut aceste afirmații joi seara în contextul evaluării membrilor Guvernului.

Referitor la ministrul Educației, Adrian Curaj, premierul a spus că acesta a avut o activitate bună în ceea ce privește domeniul cercetării, "a venit cu idei noi", dar așteaptă mai mult de la el pe partea de învățământ preuniversitar și s-a arătat mai puțin satisfăcut de modul în care ministrul a tratat problema plagiatului.

"Am fost mai puțin mulțumit de modul cum a tratat chestiunea cu plagiatele și cu doctoratele și cu școlile doctorale. La început au fost tergiversări, din punctul meu de vedere, ale legislației care trebuia adaptată, modificată. În cele din urmă am trecut și de acest pas și i-am spus că aștept să văd până la începutul lunii iunie care sunt rezultatele aplicării acestei legislații și îi voi judeca activitatea inclusiv din acest punct de vedere", a spus premierul.

Dacian Cioloș a insistat asupra subiectului și a subliniat faptul că problema doctoratelor este "o chestiune esențială" pentru credibilitatea sistemului doctoral.

"Chiar dacă poate să pară un subiect punctual, pentru mine este o chestiune esențială. Nu putem accepta să lăsăm impresia că vrem să apărăm o persoană sau pe alta pe chestiuni de integritate. Și aici e chiar un risc de a pierde credibilitatea întregului sistem doctoral și a sistemului universitar din România. Nu e o chestiune legată de o persoană sau de alta, o persoană publică sau de alta, ci e o chestiune legată de credibilitatea sistemului doctoral", a mai spus premierul.