ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacian Cioloș a declarat luni că a fost repartizat, ca militar în termen, la Securitate și printre obiectivele supravegheate a fost și o intersecție despre care a aflat ulterior că era de fapt strada care ducea spre casa Doinei Cornea, în contextul acuzațiilor lui Călin Popescu Tăriceanu. Acesta spusese că Cioloș a făcut armata la trupele de Securitate, înainte de 1989, și în această calitate a păzit casa Doinei Cornea.

„Domnul Tăriceanu se folosește de orice simbol pentru a încerca să mai câștige capital politic. Pare că a descoperit acum niște secrete uluitoare care sunt de fapt lucruri pe care eu le-am spus public cu sinceritate. De altfel, faptul că cel care atacă pe astfel de subiecte e cineva care a profitat din plin de regimul comunist arată cât de lipsit de simțul proporției a ajuns să fie dl Tăriceanu.

Să revenim la tinerețea mea. Cazul pomenit de Tăriceanu e un bun exemplu pentru cât de sinistru a fost regimul comunist și lumea în care trăiam. Am fost militar în termen, repartizat la o unitate militară care aparținea de Ministerul de Interne de atunci. Se numeau trupele de Securitate, cele care au devenit după Revoluție actuală Jandarmerie. Misiunea noastră de militari în termen era să asigurăm pază la obiective publice. Printre multele obiective la care am fost repartizați a fost și supravegherea unei intersecții, despre care am aflat mai târziu că era de fapt stradă care ducea spre casă doamnei Cornea”, a declarat pentru agenția Mediafax Dacian Cioloș.

Afirmațiile lui Cioloș confirmă ceea ce istoricul și cercetătorul CNSAS, Florian Bichir, spusese în aprilie, și anume că Cioloș a făcut stagiul militar înainte de 1989 la Ministerul de Interne.

„În 1988, după absolvirea studiilor medii la Liceul agroindustrial din Șimleul Silvaniei, Dacian Cioloș a intrat la Facultatea de Horticultură din Cluj (1989-1994). Așa cum erau vremurile atunci serviciul militar se executa înaintea începerii studiilor universitare. 9 luni la Termen Redus (TR). Prin intermediul tatălui său, cadrul activ al Ministerului de Interne – ofițer de miliție, de origine din Bihor, tânărul Dacian Cioloș a făcut armata la Trupele de Securitate. Mai exact la Brigada de Securitate Cluj (U.M. 0827 Cluj-Napoca), devenită după 1990 Brigada 60 de Paza și Ordine a Jandarmeriei Române. Pentru a fi exacți trebuie să spunem că Trupele de Securitate au fost înființate în 1948 și au fost înființate pentru a prelua atribuțiile fostei Jandarmerii”, a scris Bichir în Evenimentul Zilei, citat de ActiveNews.

Dacian Cioloș și partidul său este asociat cu numele unor foști ofițeri de Securitate, conform informațiilor furnizate de istoricul Marius Oprea.

Trupele de Securitate erau comandate, în 1989 de generalul Grigorie Ghiță, cel implicat în masacrul de la Otopeni. Grigorie Ghiță a fost grațiat de către președintele Ion Iliescu.