ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Dacian Cioloș a pus pentru prima dată în discuție dezvoltarea echilibrată a regiunilor țării și ghidarea investițiilor prin mecanisme guvernamentale către zone mai puțin dezvoltate precum Valea Jiului, Munții Apuseni sau Moldova.

Pentru aceasta, spune că până la sfârșitul anului Guvernul va veni cu un „dispozitiv” prin care să sprijine în mod specific zonele mai puțin favorizate. În plus, tot în premieră pentru un înalt oficial, Dacian Cioloș a spus că resursele de infrastructură trebuie canalizate nu doar în zonele favorabile precum Transilvania și Banat, ci și Dobrogea, Oltenia sau Moldova.

„Dezvoltarea investițiilor, pe de altă parte, e important ca ea să fie integrată teritorial, nu este suficient de acum înainte din punctul nostru de vedere pentru a vorbi de o dezvoltare echilibrată a țării să vorbim doar de creșterea investițiilor, ci și de unde creștem investițiile, cum echilibrăm din punct de vedere teritorial și din punct de vedere sectorial orientarea acestor investiții. E important să concentrăm investițiile și în zonele care în mod natural atrag mai puțin investiții și datorită calificării forței de muncă sau datorită infrastructurii. Și aici ne-am dat ca obiectiv și, până la sfârșitul anului vom veni cu un dispozitiv care să sprijine în mod specific astfel de zone mai puțin favorizate, cum ar fi Valea Jiului sau zona Munților Apuseni sau regiunea Moldovei unde dorim să canalizăm în mod integrat atât finanțări naționale, cât și finanțări europene pentru a finanța proiecte  de dezvoltare”, a spus Cioloș.

Alte puncte importante importante din discursul premierului:

-  Corelare între dezvoltarea sectorului de IT și sectorul de automotive pentru a crește valoarea adăugată.

- Investiții de stat în 3 spitale regionale și construcția altor spitale în parteneriat public-privat pentru care a fost deja mobilizat 1 mil. de euro pentru asistență tehnică, din fondul Juncker.

- Sprijinirea capitalului autohton printr-o schemă de ajutor de stat specifică pentru IMM-uri, pentru investiții între 1 și 5 mil. de euro. Schema va fi gata până la sfârșitul anului și se va cocnentra pentru perioada 2017-2020 spre întreprinderile cu capital autohton; ca avea la dispoziție 200 de mil. de euro.

- Stimularea întoarcerii românilor din străinătate acasă, prin programul Diaspora Start-up pentru care s-au alocat 30 mil. euro din fonduri europene.

- Regim TVA special pentru micii agricultori, persoane fizice sau PFA care să nu mai aibă nevoie de birocrația și documentație privind înregistrarea TVA, chiar dacă depășesc 220.000 lei cifră de afaceri.

- Ghiduri lansate pentru fonduri europene în valoare de 13 mld. euro pentru 2014-2020.

- Pe Autostrada Sebeș-Turda se lucrează pe 66 din cei 70 de km.

- Circulația pe tronsonul Orăștie-Sibiu, unde intervine în regie proprie CNADNR va fi deschisă până la sfârșitul lunii septembrie.

- În această toamnă vor fi scoase la licitație două tuneluri de pe autostrada Lugoj-Deva.

- Se lucrează la studiul de fezabilitate pentru autostrada Pitești-Sibiu pentru a se finaliza studiile de fezabilitate pentru primele 2-3 secțiuni din această autostradă. În 2017 se va lansa proiectul tehnic și partea de execuție.