ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Dacian Cioloș a declarat că a fost naiv atunci când nu și-a imaginat că proiectul subscripției publice pentru „Cumințenia Pământului” poate fi exploatat electoral. De asemenea, prim-ministrul a admis că această campanie nu a avut rezultatul dorit.

„Cred în continuare că noi nu am mai avut timp și, din păcate, proiectul a fost abordat electoral de unele partide în acest an. Aici probabil am făcut dovadă de naivitate pentru că nu mi-am imaginat că astfel de proiecte pot să fie speculate electoral, chiar dacă ele aveau un interes mai larg", a declarat premierul, în cadrul conferinței în care a făcut bilanțul mandatul său ca prim-ministru, citat de News.ro.


Pe de altă parte, Cioloș a spus că se mândrește în continuare pentru inițierea subscripției.

„Poate că ar fi fost mai simplu să mă duc să caut doar bani pentru acel proiect, dar am vrut mai mult decât atât, să stimulez și un interes public al cetățenilor de a susține astfel de proiecte cu valoare culturală. Din păcate, rezultatul nu a fost acela pe care l-am așteptat, dar faptul că peste 100.000 de oameni s-au implicat e deja un semn bun”, a spus Dacian Cioloș.

De asemenea, premierul a adăugat că statul român are în continuare soluții pentru ca achiziția „Cumințeniei Pământului” să fie finalizată.

Aproape 100.000 de oameni au donat bani pentru achiziționarea operei lui Brâncuși, strângându-se aproximativ 1,2 milioane de euro.  

Moștenitorii inginerului Gheorghe Romașcu, primul proprietar al operei de artă, au cerut inițial 20 de milioane de euro, iar în urma negocierilor s-a ajuns la suma de 11 milioane. Guvernul a anunțat că dispune de doar 5 milioane de euro și spera să strângă din donații publice restul de șase milioane de euro.