ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul României s-a întâlnit joi la Prefectura Timiș cu omologul său sârb, cei doi oficiali participând la parafarea mai multor documente comune de colaborare.

Mai departe, premierul Dacian Cioloș a declarat joi, la Timișoara, că masterplanul deja-existent prevede un drum național între România și Serbia, însă în perioada următoare se va face un studiu de fezabilitate care va stabili dacă nu cumva se justifică înlocuirea acestuia cu o autostradă. Astfel, în perioada imediat următoare va fi lansat un studiu de fezabilitate de ambele părți ale frontierei româno-sârbe pentru a vedea dacă se justifică realizarea unei autostrăzi care să facă legătura cu Belgrad, capitala țării vecine.


Cei doi oficiali au discutat și despre consolidarea relației economice și a contactelor umane româno-sârbe, fiind evidențiată importanța implementării proiectelor de cooperare transfrontalieră în cadrul Instrumentului de Pre-aderare (IPA) II, ca o componentă de succes a cooperării între România și Serbia, iar în context, a fost punctată posibilitatea construirii unei autostrăzi care să lege România de Serbia.

Totodată, în cadrul întrevederii, șeful Guvernului de la București a reconfirmat sprijinul României pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană, ca membru deplin, dar și în ceea ce privește gestionarea crizei refugiaților, protecția frontierei comune și combaterea amenințărilor teroriste la nivel regional.

”Vreau să îl asigur pe Aleksandar Vučić de întreg sprijinul României în aderarea la UE. Serbia a făcut eforturi vizibile și semnificative, în această ultimă perioadă, în procesul de pregătire a aderării și știu acest lucru nu doar din rapoartele UE, dar și din discuții cu cei de la Bruxelles. Suntem gata să împărtășim din experiența noastră - mai bună, mai puțin bună - cu Serbia pe acest subiect, dar și pe alte subiecte”, a subliniat premierul român.

Mai mult, a mai fost abordată situația comunității românești din Serbia, fiind convenită intensificarea dialogului pe această problematică.

În paralel cu dialogul la nivel de prim-miniștri, au avut loc convorbiri sectoriale bilaterale între miniștrii economiei, internelor, muncii, externelor/integrării europene și pe probleme legate de situația minorităților. Cu această ocazie, au fost semnate trei documente bilaterale, și anume: Protocolul între Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul Afacerilor Interne din Republica Serbia privind constituirea și activitățile patrulelor comune de-a lungul frontierei de stat comune, Declarația comună privind sprijinul României pentru integrarea europeană a Serbiei și Declarația comună în domeniul muncii și a politicilor sociale.

Șeful Executivului de la București a fost însoțit, în cadrul vizitei la Timișoara, de miniștrii Ioan Dragoș Tudorache, Lazăr Comănescu, Dragoș Pîslaru, Costin Borc și Maria Ligor.