ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacian Cioloș i-a transmis un mesaj liderului PSD, după ce acesta din urmă și-a exprimat temerea că alegerile parlamentare ar putea fi fraudate.

Liviu Dragnea a declarat că există suspiciuni că scrutinul din 11 decembrie ar putea fi fraudat, deși chiar el a fost condamnat definitiv de către o instanță fix pentru fraudarea unui scrutin.

Răspunzând acestor acuzații, premierul a detaliat într-o postare pe Facebook măsurile pe care Guvernul le ia pentru a limita la minimum posibilitățile de fraudare:

„Vreau sa-i asigur pe români de următoarele:
• Da, acest guvern face tot ce-i stă în putere pentru a limita la minimum posibilitățile de fraudare a procesului electoral.
• Da, acest guvern a implementat deja cu succes la alegerile locale un sistem electronic de monitorizare a prezenței la vot, prin care se depistează cu ușurință tentativele de vot multiplu. Același sistem va fi folosit și la alegerile parlamentare.
• Da, acest guvern a decis supravegherea video a secțiilor de vot după închiderea urnelor, pentru a ne asigura că numărarea voturilor la alegerile parlamentare se desfășoară corect.
• Da, acest guvern a decis sigilarea ștampilelor de vot imediat după finalizarea procesului de votare, astfel încât să ne asigurăm că ele nu mai circulă după închiderea urnelor.
• Da, acest guvern a decis să deschidă mai multe secții de vot în afara granițelor, pentru a ne asigura că românii din diaspora nu mai stau la coadă cu orele pentru a-și exercita un drept fundamental”.

Totodată, el a dat asigurări că totul se va desfășura transparent și că deja a invitat partidele să-și trimită reprezentanți care să asiste la toate pregătirile pentru alegerile parlamentare.

Cioloș i-a transmis liderului social democrat că dacă are suspiciuni în legătură cu organizarea alegerilor se poate adresa direct Parlamentului, căci în subordonarea acestuia se află AEP: ”Autoritatea Electorală Permanentă este în subordinea Parlamentului, nu a Guvernului. De aceea, dacă domnul Dragnea este preocupat de stabilitatea acestei instituții, are posibilitatea de a-și mobiliza partidul pentru a face o nouă numire la Președinția AEP. Dacă are suspiciuni în legătură cu softul de numărare a voturilor, poate solicita Parlamentului să lămurească aceste lucruri direct cu conducerea AEP”.

În finalul postării, Cioloș l-a taxat pe Dragnea și l-a acuzat că intimidează și că încearcă să câștige alegerile sădind teamă în inimile românilor. În schimb, scrie premierul, el și Guvernul pe care îl conduce nu doresc să sădească această teamă, ci speranța că lucrurile se pot desfășura altfel.  

„Domnule Dragnea,

Constat ca aveți tendința să sădiți teama și îndoiala în sufletul oamenilor, ca să vă cățărați apoi pe fricile lor în bătălia electorală. Mă abțin să interpretez declarațiile dumneavoastră despre "dreptate până la capăt”. Vă asigur însă că acest guvern sprijină Justiția să-și facă treaba, tocmai pentru ca tentativele de intimidare să nu-și mai aibă locul într-o campanie electorală. Eu cred ca a venit vremea ca, în loc de teamă și ură, liderii acestei țări să sădească încredere și optimism că se poate și altfel: fără minciună, fără populism, fără corupție. Îndrăzniți să credeți și dumneavoastră, domnule Dragnea”.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews