ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană ar trebui să țină cont de specificitățile statelor membre în problema distribuirii refugiaților, afirmă premierul Dacian Cioloș, într-un interviu acordat ziarului Le Monde, subliniind că relocarea extracomunitarilor pe baza unei formule matematice "nu este o soluție bună".

"România a acceptat să participe la planul de primire a imigranților. Cu toate acestea, există un blocaj din cauza cotelor impuse, care sunt respinse de numeroase state. Suntem pregătiți să ne asumăm responsabilitățile, în funcție de capacități. Eu așa înțeleg solidaritatea. Trebuie să fim ospitalieri și deschiși, dar și realiști, altfel este vorba de lipsă de responsabilitate. România nu are o tradiție de primire a imigranților noneuropeni, așa cum au anumite țări din vestul și sudul Uniunii Europene. Toleranța și solidaritatea sunt un lucru, capacitatea de primire, altceva", a declarat Dacian Cioloș.

"Problema imigranților nu ar trebui să se limiteze la o cifră de împărțit. Imigranții trebuie să se poată integra în cultura și sociatatea țării-gazdă. Prin urmare, un mecanism obligatoriu, legat de o formulă matematică, nu este o soluție bună", a spus Cioloș, citat de Mediafax.

"Susținem ideea Comisiei Europene de consolidare a Agenției europene a frontierelor (Frontex) prin crearea unui corp comun al agenților de frontieră. Atât timp cât nu suntem în măsură să controlăm fluxurile de imigranți, este dificil să avansăm cu discuțiile pe tema dispozitivului de repartizare a imigranților în statele Uniunii Europene", a apreciat premierul României.