ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu acordat publicației americane Washington Post, Dacian Cioloș a declarat că este îngrijorat de comportamentul Rusiei în Ucraina și Siria, iar România are tot dreptul să-și ia măsuri de apărare, precizând însă că, pe termen lung, cele două țări au interesul să colaboreze.

Premierul român a răspuns la o întrebare legată de protestele Rusiei legate de către operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu.

”Este problema lor. Noi am fost foarte limpezi când am spus că nu este orientat împotriva nimănui, este un sistem pur defensiv. Nu vrem să atacăm pe nimeni. Vrem doar să descurajăm agresiunile este un sistem de descurajare”, a spus Cioloș.

Cioloș și-a exprimat temerile legate de acțiunile Rusiei pe plan extern, însă arătat că cele două țări pot avea un dialog.

”Suntem îngrijorați de acest comportament, dar cred că trebuie să clarificăm aceste lucruri prin dialog. Pe de altă parte, avem toate drepturile să ne asigurăm apărarea și și să descurajăm agresiunile potențiale (...) Trebuie să fim atenți, dar suntem vecini. Pe termen lung, ambele țări sunt interesate să colaboreze”, a spus premierul român, citat de News.ro.

El a spus că nu se teme susținerea financiară pe care Rusia o oferă partidelor de extremă-dreapta din România întrucât țara noastră este una dintre puținele țări europene fără un partid extremist sau populist puternic.

Invitat să-și evalueze prestația ca șef al Guvernului, Cioloș a răspuns: ”Nu sunt foarte popular pentru că așteptările sunt mari și sunt multe critici potrivit cărora nu fac suficiente în procesul de reformă. Am început dar trebuie să schimbăm o parte a legislației. Ca să o facem, avem nevoie de sprijinul partidelor politice din Parlament. E posibil ca partidelor să nu le placă un guvern independent.”

Pe de altă parte, Cioloș a exclus implicarea sa în politică pentru că și-a dat cuvântul și vrea să păstreze încrederea partidelor.