ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Procurori DIICOT și ofițeri BCCO Pitești au desfășurat o acțiune de amploare în comuna Berevoiești, Argeș, zeci de persoane fiind suspectate de sclavagism, arată un comunicat de presă.  Au loc zeci de percheziții la casele rudarilor din cătunul Gamacești. 

În timpul perchezițiilor, a fost găsită și ridicată suma totală de 228.000 de lei, aproape un kilogram de bijuterii din aur, 9 drujbe, precum și 3 autoutilitare care au fost folosite în activitatea infracțională. De asemenea, au fost depistate cinci persoane vătămate legate în lanțuri, respectiv  trei adulți și doi minori cu vârste cuprinse între 10-12 ani.

Persoanele vizate de aceste descinderi sunt suspectate că ar fi exploatat prin munca zeci de persoane, pe care le obligau să muncească în gospodării, la tăiat de lemne în pădure, dar și să comită infracțiuni, precum furturi de arbori. Mai mult, îi punea să se bată între ei pentru distracția "stăpânilor de sclavi".Deși pare de necrezut, anchetatorii au descoperit că membrii grupării hrăneau ca pe câini victimele, ținute în lanțuri, cu resturi alimentare aruncate pe jos. Printre victime s-ar afla și mai multe femei și copii.Femeile erau și abuzate sexual de indivizii fără inimă. Toate persoanele suspectate de sclavagism vor fi duse la audieri.
 

Iată comunicatul DIICOT

 În cauza există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2008 și până în prezent s-au constituit mai multe grupuri infracționale organizate structurate pe baza relațiilor de familie, care au recrutat un număr de aproximativ 40 de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilități fizice sau psihice, cu situații materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat și prin obligarea la practicarea cerșetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire și de lipsire de libertate.

    În unele cazuri victimele era răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări și autogări) sau chiar din propriile locuințe și ulterior transportate de către membrii grupurilor infracționale la domiciliile lor, unde aceștia prin constrângere forțau victimele să efectueze zilnic diverse munci și activități atât în gospodăriile suspecților cât și în proximitatea localității,respectiv : să mature în curte, să spele rufe,să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localității și să transporte masă lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecților care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantitățile de lemne sustrase.

     Modalitățile de constrângere exercitate de către suspecți, metode prin care victimele erau forțate să presteze muncile respective, constau în amenințări repetate și regulate și lovituri aplicate victimelor în mod repetat și regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul și diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire și lipsire de libertate în condițiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupurilor. De cele mai multe ori victimele nu primeau mâncare iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanțuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopții pentru că acestea să nu poată fugi iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet și udate alternativ cu apă rece și caldă; erau legate de mâini și picioare și puse să manace de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecților, li se aruncă mâncarea pe jos, etc). Există suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual.

 În cauza a fost începută urmărirea penală față de un număr de 40 de persoane care vor fi aduse la sediul DIICOT ST Pitești în vederea audierilor.
Acțiunea a fost organizată cu sprijinul BCCO Pitești, BCCO Craiova Inspectoratul Județean de Jandarmi Argeș și Gruparea mobilă de jandarmi Craiova Frații Buzești.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale și Departamentul de Informații și Protecție Internă"

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews