ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zilele fără un interviu cu fosta candidată a USB la sectorul 1 prin media "quality” au fost rare în ultima vreme. După un miting pentru renumărarea voturilor la sectorul 1 bine acoperit de televiziuni sâmbătă, inclusiv interviurile de la fața locului cu Clotilde, am văzut opiniile candidatei anti-sistem duminică pe  Hotnews și luni în România liberă. "Furată” în alegeri și bine victimizată, vulnerabilă dar totuși puternică, Clotilde crede, speră, face strategii și mai presus de orice se sacrifică pentru poporul care a adoptat-o, după cum reiese din interviurile în cauză. 
Să ne aplecăm însă asupra "furtului”.
 
Citez din articolul "Matematica nu minte. S-au furat voturi la Sectorul 1 în favoarea PSD” publicat tot luni pe adevărul.ro sub semnătura lui Ștefan Vlaston."Or, orice logică de bun-simț spune ca dintr-o mulțime de date cunoscute, împărțite după trei criterii (voturi nule, voturi PSD, voturi USB), creșterea numărului a două dintre ele se poate realiza doar cu scăderea numărului celui de-al treilea.(...). Însă o concluzie este sigură: în secțiile unde numărul de voturi anulate este neobișnuit de mare, în toate aceste secții câștigător este PSD și există o corespondență directă între cele două acțiuni. Ca și cum cei care și-au anulat votul, de fapt au votat cu PSD, ceea ce este imposibil”.

Este totuși posibil să existe și o altă explicație. Dacă ne gândim puțin ne dăm seama că profilul candidatului revoltat pe "sistem” și care își anulează votul în semn de protest față de actuala ofertă politică face parte din publicul-țintă al USB. Suficient de supărat pe marile partide pentru a nu le vota dar încă destul de neîncrezător în oferta USB pentru a pune ștampila pe Nicușor Dan. Iar prin anularea voturilor unora care ar fi putut vota cu USB este logic că ponderea celorlalte partide crește, în special cea a PSD care a obținut un scor bun în București și beneficiază de un electorat captiv constant.

De altfel, secțiile în care USB nu a avut observatori se aflau în special în zona de periferie a sectorului 1 sau în cartiere muncitorești unde nu se votează preponderent "anti-sistem”, așa că explicațiile rezultatelor mai slabe ale Clotildei acolo are de-a face mai mult cu segregarea socială în sectorul 1 decât cu frauda. Un alt detaliu ține și de mobilizare, după cum remarcă Lucian Sârbu pe blogul Nes from Romanian Net

"Conform datelor BEC, în alegerile prezidențiale din 2014, la turul 1 (2 noiembrie 2014), în secțiile incriminate (...), Ponta l-a bătut pe Iohannis cu 4.139 de voturi la 4.025.Toate acestea în condițiile unei prezențe la vot de, țineți-vă bine, 60.71%!Ponta, adică PSD-ul, a pierdut aceste secții, cum de altfel a pierdut tot sectorul, abia în turul 2, când Iohannis a aspirat majoritatea celorlalți votanți. Or, ce observăm acum? Observăm că pe 5 iunie PSD-ul a luat în aceste secții în jur de 3.100 de voturi! În condițiile unei prezențe la vot în sectorul 1 de numai 36.54%! Așadar, în condițiile în care prezența la vot a scăzut față de 2014 cu un procent enorm de 40%, voturile pro-PSD au scăzut cu doar 25%! Asta înseamnă că PSD-ul și-a mobilizat electoratul mult mai eficient decât au făcut-o adversarii, decât a făcut-o „dreapta” în general! De-asta a pierdut Clotilde Armand.”

Altfel, de ce este atât de promovată Clotilde Armand într-o anumită parte a mediei? Imaginea sa de cetățean implicat, de corporatist care își sacrifică salariul gras pentru binele comun acceptând onorarii de bugetar, de străin care pune umărul la binele țării de adopție slujește de minune celor care se tem de apariția unui partid local care să pună accent pe valorile și tradiția autohtonă, care să mai taie din nasul multinaționalelor și care să militeze pentru o atitudine verticală în cadrul organismelor europene. Dacă străinii ne vor binele precum Clotilde, dacă își botează copiii în ortodoxie și mai vin și cu calitățile și experiența lor din multinațională pentru a le pune la dispoziția comunității, înseamnă că sunt buni domnule, că globalizarea are o noimă și suntem noi cârcotași...