ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, 9 mai, Camera Deputaților a votat proiectul de lege prin care se modifică articolul privitor la căsătorie din Constituția României, cu o majoritate clară, doar 22 de deputați opunându-se referendumului pentru familie. Între aceștia s-a aflat și Mara Mareș, deputat din partea Partidului Național Liberal.

Coaliția pentru Familie i-a adresat o scrisoare deschisă, după ce aceasta a explicat de ce nu a votat în favoarea demersului semnat de 3 milioane de români.

Iată textul:

ÎN ATENȚIA D-NEI DEPUTAT MARA MAREȘ (PNL)

Doamnă deputat,

Ați afirmat, ieri, ulterior votului în plen dat propunerii legislative a cetățenilor privind revizuirea art. 48(1) din Constituția României că ați votat împotrivă deoarece, în urma acestei revizuiri,

‘o mamă sau un tată care își cresc singuri copiii, o bunica care (sic!) își crește singură nepotul, doi frați orfani, un cuplu heterosexual sau homosexual care nu doresc respectiv nu pot sa se căsătorească, NU vor forma o familie.’

Vă informăm respectuos că, în cea mai mare parte a celor afirmate, sunteți într-o gravă eroare. Dacă o asemenea eroare poate fi scuzată unui cetățean oarecare, nu vă este permisă dvs.
Spre lămurire, ne permitem să vă informăm că:

1. Constituția consacră, prin articolul 48 aliniatul 1, prima teză, că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre soți (iar în formă revizuită, între un bărbat și o femeie), iar în teza a treia, ce nu va fi atinsă de revizuire, că familia se întemeiază pe raportul juridic (drepturile și obligațiile) izvorât din calitatea de părinte. De asemenea, alin. 3 al aceluiași art. 48 din Constituție, „Copiii din afara căsătoriei sunt egali în fața legii cu cei din căsătorie”, rămâne neschimbat.

Prin extensie, relațiile de rudenie în general nasc relații de familie.
Ca urmare, statul va continua să acorde aceeași ocrotire și aceleași drepturi copiilor crescuți de un singur părinte, de doi părinți necăsătoriți sau de oricare rudă care are acest drept (bunici etc.) ca și celor crescuți de ambii părinți căsătoriți și să recunoască relațiile dintre aceștia ca relații de familie, așa cum o face și în prezent prin Constituție și prin legislația în vigoare.

Așadar NU este adevărat ceea ce susțineți, anume că părintele singur cu copilul său, bunicul și nepotul sau doi frați orfani nu ar (mai) fi familie. În primul caz discutăm despre familia monoparentală, iar în cel de-al doilea, despre familia extinsă. Ambele sunt și vor rămâne protejate de lege.
Mai multe detalii aici.

2. Este adevărat că un cuplu neînrudit și neangajate într-o relație recunoscută de lege, adică două persoane care nu corespund niciunuia dintre criteriile enumerate mai sus, NU constituie o familie – dar nu există nicio țară europeană în care acest lucru să se întâmple! La fel stau lucrurile și în Marea Britanie, țara în care ați studiat!
Din câte înțelegem, dvs. militați pentru desființarea sau cel puțin pentru transformarea căsătoriei într-un moft (pentru a satisface un pretins „drept la familie” celor care „nu vor” să se căsătorească). În acest caz, vă plasați în afara ordinii constituționale, care conferă căsătoriei importanța cuvenită (în actuala formă a art. 48), dar și contra Convenției Europene a Drepturilor Omului și Declarației Universale a Drepturilor Omului care statuează (la art. 12 și respectiv 16) în mod exclusiv căsătoria ca act juridic care consacră o nouă familie.

Este evident din cele afirmate că sunteți favorabilă „căsătoriei” între persoane de același sex. Vă respectăm opinia, însă nu v-o puteți argumenta și apăra dezinformând și inducând în eroare publicul! Datorați, în primul rând celor care v-au ales, onestitate.
Vă rugăm să singularizați acest subiect, al „căsătoriei” între persoane de același sex, în discursul dvs. politic, dacă într-adevăr o susțineți. Dar, în acest caz, va trebui să explicați și în ce măsură anumite atitudini tradiționaliste ale dvs., precum portul iei românești și invocarea grației divine, pot fi compatibile cu asemenea opinii.